Departamentul american al Trezoreriei a adresat din nou un apel Beijingului sa-si reevalueze moneda nationala cu 10 la suta fata de dolar, pentru a putea evita riscul adoptarii de catre Congres a unei legislatii protectioniste dure, informa, ieri, c
Departamentul american al Trezoreriei a adresat din nou un apel Beijingului sa-si reevalueze moneda nationala cu 10 la suta fata de dolar, pentru a putea evita riscul adoptarii de catre Congres a unei legislatii protectioniste dure, informa, ieri, cotidianul "The Financial Times".
Cunoscutul diplomat si analist american Henry Kissinger, care, dupa cum se stie, a detinut si functia de secretar de stat al SUA, este unul dintre emisarii trimisi sa "impresioneze" China asupra necesitatii urgente de a actiona pentru a-si reevalua cu 10 la suta yuanul in raport cu dolarul american, dar si asupra pericolului foarte serios ce vine dinspre Congresul american de a inaspri legislatia la importuri. Kissinger le-a cerut, totodata, chinezilor o serie de alte masuri ce ar avea ca efect diminuarea deficitului comercial in schimburile bilaterale, cum ar fi trecerea la un alt cos valutar pentru stabilirea cursului yuan-dolar. In calitate de emisari neoficiali s-au mai deplasat la Beijing si alti cunoscuti experti americani, intre care Bill Rhodes, vicepresedinte al Citigroup, si Brent Scowcroft, consilier pentru probleme de securitate al fostilor presedinti americani Gerald Ford si George Bush senior. Bill Rhodes, citat de "Financial Times", a declarat - in legatura cu rezultatele misiunii sale la Beijing - ca "in afara presiunilor externe, autoritatile chineze par sa fi inteles ca este in interesul lor ca in urmatoarele luni sa actioneze rapid in directia adoptarii unui regim mai flexibil al ratelor de schimb ale yuanului, precum si pentru liberalizarea conturilor de capital. Tony Frato, purtatorul de cuvant al Departamentului american al Trezoreriei, citat de asemenea de "Financial Times", a declarat ca i s-a precizat Beijingului faptul ca o eventuala masura interimara in privinta reevaluarii yuanului "va trebui sa fie de o dimensiune si flexibilitate suficiente pentru a opri fluxurile financiare speculative". Desi in termeni pur diplomatici, Tony Frato a dat un avertisment autoritatilor chineze, atragandu-le atentia ca "este important sa asculte parerile respectabililor specialisti americani ce pot sa le ofere analize corecte ale contextului politic american actual".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.