Eficienta la Bucuresti, ineficienta la Bruxelles, cam asa sunt vazute alegerile anticipate pe relatia Romania-UE. Dupa aproape o saptamana de tacere, Calin Popescu Tariceanu i-a raspuns, tot prin intermediul presei, presedintelui Traian Basescu. Comi
Eficienta la Bucuresti, ineficienta la Bruxelles, cam asa sunt vazute alegerile anticipate pe relatia Romania-UE. Dupa aproape o saptamana de tacere, Calin Popescu Tariceanu i-a raspuns, tot prin intermediul presei, presedintelui Traian Basescu. Comisia Europeana a dat avertismente clare privind anticipatele. Acestea ar putea afecta calendarul stabilit pentru Romania in procesul de aderare la Uniunea Europeana, a afirmat premierul dupa ce seful statului remarca, saptamana trecuta, ca alegerile anticipate sunt singura solutie pentru eficientizarea activitatii Guvernului. Activitate in care Traian Basescu a gasit numai minusuri, pornind de la inundatii si sfarsind cu integrarea europeana.
"La nivelul Comisiei Europene exista perceptia favorabila ca ne facem treaba, dar, in acelasi timp, ne-au venit avertismente clare legate de anticipate", se apara Tariceanu. Seful Guvernului considera ca este inoportun sa se discute despre acest subiect permanent, explicand ca astfel se creeaza senzatia unei fragilitati la nivelul coalitiei de guvernare.
"Eu consider ca anticipatele ar putea sa aduca Aliantei o majoritate mult mai confortabila, cu care sa guverneze mult mai usor. Dar, in acelasi timp, am in fata si responsabilitatile care imi revin in calitate de prim-ministru al Romaniei, legate de aderarea la UE. Romania si-a luat la finele anului 2004 niste angajamente care ne obliga la un calendar de masuri foarte strans si care nu ne dau ragazul sa ne ocupam si de asa ceva", a adaugat Tariceanu. Premierul lasa totusi o portita deschisa, in cazul in care Traian Basescu ramane insensibil la argumentele liberale: "Anticipatele se fac, dar nu se discuta. Se ia decizia astazi si maine se anunta".
O data exacta a organizarii alegerilor anticipate este greu de stabilit in acest moment.
Totusi, declansarea lor cat mai curand posibil - mai ales ca aproape a trecut termenul de gratie de sase luni dat de presedinte Guvernului - n-ar face decat sa incalceasca si mai tare situatia Romaniei in context european. Evolutiile din interiorul Uniunii Europene afecteaza si procesul de aderare a Romaniei. O respingere a Constitutiei Europene in Franta - ultimele sondaje releva ca 53 la suta dintre francezi vor vota impotriva la referendumul de duminica - ar putea duce la o criza majora la nivelul UE. De asemenea, nemultumirea marilor contribuabili la bugetul Uniunii, care nu doresc sub nici o forma sa faca vreo concesie fata de candidatele mai sarace si mai slab pregatite ar putea duce la o complicare a situatiei.
Este nevoie doar de un pretext pentru a recomanda activarea clauzei de siguranta, iar anticipatele pot fi acest pretext, pentru ca ritmul pregatirilor Romaniei ar putea fi incetinit. "Evident, este o problema ce tine de sistemul democratic si de procedurile constitutionale interne, in care nu ma pot pronunta, dar sunt convins ca toate fortele politice din Romania sunt constiente de nevoia de a continua reformele, stabilitatea politica si consensul tuturor partidelor pentru a deschide calea pentru aderare.
Decizia se afla in mainile Romaniei si sunt convins ca politicienii isi dau seama ca aceasta trebuie sa fie prioritatea numarul unu. Nu trebuie pierdut timpul, pentru ca acum, fiecare zi, fiecare saptamana, fiecare luna conteaza pentru Romania", comenta recent comisarul european pentru extindere, Olli Rehn. Oricum, in cazul in care nu se renunta la alegeri anticipate, Traian Basescu asteapta totusi Raportul de tara din noiembrie, cel mai important pentru ramanerea in graficul integrarii pentru 1 ianuarie 2007. Aceasta ar putea amana data unui scrutin inainte de termen pentru cel mai devreme februarie 2006.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.