Daca Mircea Cinteza va refuza semnarea protocolului care prevede alocarea a 4.000 de miliarde de lei pentru Sanatate, in 2 iunie, vor protesta in Capitala peste zece mii de sindicalisti

Ieri dupa-amiaza, negocierile dintre liderii Fede
Daca Mircea Cinteza va refuza semnarea protocolului care prevede alocarea a 4.000 de miliarde de lei pentru Sanatate, in 2 iunie, vor protesta in Capitala peste zece mii de sindicalisti

Ieri dupa-amiaza, negocierile dintre liderii Federatiei Sanitas si ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, au continuat pe muchie de cutit. Reprezentantii sindicali ne-au declarat aseara, inainte de inchiderea editiei, ca daca ministrul Cinteza nu va semnaprotocolul care prevede alocarea a 4.000 de miliarde de lei pentru salarii si tichete de masa, incepand cu jumatatea lunii viitoare vor declansa greva generala.
Dupa ce vinerea trecuta aproape doua sute de cadre medicale au protestat in fata sediului Ministerului Sanatatii cerand semnarea protocolului, ieri, liderii Sanitas s-au reintalnit cu acesta pentru a continua negocierile. Presedintele Sanitas, Marius Petcu, ne-a declarat ca, chiar daca intalnirea cu ministrul Sanatatii ar fi trebuit sa aiba loc la inceputul zilei, probabil, "strategic, Cinteza a impins-o catre seara. In acest moment nici un reprezentant al Ministerului Sanatatii nu a luat legatura cu noi pentru a ne comunica daca vom continua negocierile pentru semnarea protocolului. Daca ministrul nu va dori sa semneze, asa cum am anuntat si saptamana trecuta, in urmatoarele zile vom declansa ample actiuni de protest, care vor culmina cu greva generala", a precizat Petcu.
In protocol, cadrele medicale ii solicita ministrului Sanatatii acordarea celui de-al 13-lea salariu, renuntarea la disponibilizari de personal in acest an, precum si finalizarea negocierilor contractului colectiv de munca la nivel de ramura sanitara. In replica, Cinteza le-a spus sindicalistilor ca rectificarea bugetara nu e de competenta institutiei pe care o conduce. Ieri seara, reprezentantii Ministerului Sanatatii ne-au declarat ca "deocamdata se negociaza impreuna cu partea sindicala. Cu certitudine, va putem spune ca in acest moment, ministrul nu a pus inca semnatura pe protocolul inaintat de Sanitas. Probabil va semna, dar inca se discuta. As adauga ca dl. ministru Cinteza i-a asigurat pe sindicalistii din Sanitas ca in 2005 nu vor fi disponibilizari, deoarece sistemul sanitar se confrunta in multe cazuri cu un deficit de personal, ca urmare a blocarii incadrarilor si a faptului ca numerosi medici si asistenti opteaza pentru munca in strainatate", a afirmat Daniela Arnautu.
Liderul sindicalistilor promite ca, in data de 2 iunie, vor veni in Capitala peste zece mii de sindicalisti din toata tara, iar daca nici in urma acestui miting nu vor obtine ce vor, Petcu spune ca, intre 5 si 10 iunie, va avea loc o greva generala. Petcu a apreciat ca, daca nu va avea loc aceasta rectificare bugetara ceruta de sindicalisti, din iunie nu vor mai exista fonduri pentru plata salariilor, iar sistemul va intra in colaps. El a mai spus ca la protestul din 2 iunie vor "zdruncina din temelii conducerea Ministerului Sanatatii", cerand demisia lui Mircea Cinteza.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.