Zvonurile privind o iminenta fisura in PSD incep sa se adevereasca. Senatorul Ioan Talpes, unul din greii PSD, cunoscut prin afinitatea sa cu Ion Iliescu este primul care se desparte de social-democrati.
El nici nu a ascuns faptul ca demisia
Zvonurile privind o iminenta fisura in PSD incep sa se adevereasca. Senatorul Ioan Talpes, unul din greii PSD, cunoscut prin afinitatea sa cu Ion Iliescu este primul care se desparte de social-democrati.
El nici nu a ascuns faptul ca demisia sa de ieri este urmarea "comportamentului" colegilor fata de "situatia" lui Ion Iliescu si prin felul in care s-a desfasurat votul la Congres.
Inca de la Consiliul National de acum zece zile, Iliescu a amenintat cu plecarea spunand ca va decide daca chiar si asupra calitatii sale de simplu membru de partid, singura sa calitate, de altfel, in PSD. Intrebarea era cine il va insoti in cazul in care Iliescu va decide sa porneasca un nou proiect politic, in afara PSD. Mai ales ca ramasesera putini dintre "oamenii presedintelui" pentru ca unii, precum Corina Cretu, care a devenit vicepresedinte PSD, s-au departat de "tatucul" partidului.
Nu a fost insa cazul lui Talpes care acum trei saptamani s-a retras din toate functiile detinute in PSD, respectiv cele de presedinte al organizatiei Caras-Severin si de presedinte al Comisiei de aparare din Senat.
Acum insa Talpes, fost sef al Serviciului de Informatii Externe, fost consilier prezidential pe probleme de securitate si fost vicepremier pe probleme de integrare a mers pana la capat si a renuntat la partid. Toate calitatile enumerate mai sus arata ca, desi un personaj controversat, el a fost un lider "cu greutate" in PSD si care, datorita cunostintelor sale, va fi un castig pentru un eventual partid pe care Iliescu l-ar infiinta daca pleaca si el din PSD. Plecare probabila daca tinem seama de admonestarile pe care fostul sef al statului le-a adresat conducerii PSD la Consiliul National si de modul cum a fost invins la Congresul de luna trecuta de Mircea Geoana.
Nemultumirile lui Iliescu sunt impartasite si de Talpes. "Aceasta decizie mi-a fost impusa de comportamentul colegilor de partid
vis-a-vis de situatia in care se afla presedintele Ion Iliescu. Nu are sens sa nominalizez si nu cred ca este corect ca la ora actuala sa discutam doar problema Iliescu. Plecarea din partid a fost determinata de continuarea unui comportament vis-a-vis de Ion Iliescu pe care eu nu-l pot defini, care iese de sub orice formula de intelegere pentru mine", si-a motivat el demisia din PSD.
Talpes nu a vrut insa sa dezvaluie nimic despre viitorul sau politic, sau mai exact, despre viitorul sau politic alaturi de Iliescu.
Intrebat daca mai sunt si alti colegi din PSD care doresc sa paraseasca acest partid, Talpes a spus ca i-a mai auzit si pe altii exprimandu-se in acest sens, insa nu stie ce decizie vor lua acestia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.