Cea de-a treia partida din finala mica a Diviziei A de baschet masculin, dintre Poli Mobitelco Carbochim Cluj si BC Farul Constanta, s-a intrerupt, sambata seara, in minutul 21, la scorul de 33-45, din cauza unor incidente fara precedent, provocate d
Cea de-a treia partida din finala mica a Diviziei A de baschet masculin, dintre Poli Mobitelco Carbochim Cluj si BC Farul Constanta, s-a intrerupt, sambata seara, in minutul 21, la scorul de 33-45, din cauza unor incidente fara precedent, provocate de jucatorii celor doua echipe, care au uitat total, din pacate, de spiritul de fair-play. Cosmarul s-a declansat in primul minut din sfertul al treilea, dupa ce spaniolul Angel Santana a comis un fault in atac la Paul Chetrean, sanctionat prompt de arbitrii. Inexplicabil, tanarul international clujean Mihai Silvasan cedeaza nervos si suteaza mingea spre Santana, spaniolul riposteaza, Silvasan raspunde cu aceeasi moneda, iar Chetrean se implica si el in conflict. Uitand ca sunt jucatori de baschet, si nu pugilisti, jucatorii ambelor echipe declanseaza o bataie generala intr-un colt al salii, spre stupefactia tribunelor. Impreuna cu dispozitivul de jandarmi din sala, arbitrul Alin Rosu incearca sa linisteasca spiritele, iar oficialii jocului se retrag la vestiare. Cum tensiunea a atins cote alarmante, iar furia suporterilor putea genera alte scene de cosmar, antrenorul Perisic si alti cativa oficiali ai gruparii din Cluj au urcat rapid in tribune si i-au convins pe fani sa se calmeze si sa nu intre pe teren, doar unul dintre acestia reusind sa ajunga in spatiul de joc. Dupa vreo 15 minute, ordinea se restabileste, insa arbitrii si observatorul FRB anunta ca meciul nu se va relua decat dupa studierea casetei video.
Informati urgent despre incidente, membrii comisiei de analiza a FRB, formata din presedintele CCA, Ioan Olaru, comisarul FIBA Mihai Aldea, si presedintele interimar al FRB, Carmen Branisteanu, au plecat de urgenta de la Bucuresti, unde asistau la finala mare dintre Dinamo-Erbasu si CSU Asesoft Ploiesti (n.n. - scorul general este de 1-2, dupa ce ros-albii au castigat sambata, cu 82-78). Ieri dimineata, cei trei oficiali FRB au studiat timp de trei ore inregistrarea video si au dictat sanctiuni drastice, fiind consternati de imaginile vazute. Astfel, initiatorii scandalului, Santana, Chetrean si Silvasan, au fost suspendati pana la intrunirea Biroului Federal si amendati cu 20 de milioane de lei, cu aceeasi suma fiind taxati si jucatorii Medvedj, Bujic si Sebestyen (toti de la Cluj), Boeriu, Hatcher, Ivanovic si Silvestru (toti de la Farul), "pentru participare la conflict si comportament antisportiv deosebit de grav", dar si antrenorul constantean Vasile Pasca, "pentru intrare in teren si participare activa la conflict". Totodata, comisia a amendat cluburile cu o suta de milioane de lei si a decis reluarea meciului din minutul 21. "As recomanda cluburilor sa lase jucatorii sa plateasca din buzunar amenzile, pentru a simti pe pielea lor cat costa asemenea gesturi lipsite de fair-play", a declarat Carmen Branisteanu, adaugand ca o decizie finala va fi luata de Biroul Federal. Dupa sedinta de analiza, managerul echipei clujene, Mircea Cristescu, a anuntat ca-si retrage jucatorii de pe teren din motive de fair-play, daca se mai poate vorbi despre asa ceva dupa astfel de incidente. "Cand a inceput bataia generala, scorul era favorabil Farului. Au fost mai buni decat noi si trebuie sa recunoastem asta! Mi se pare normal ca jucatorii nostri sa se gandeasca la baschet, nu la box, iar pe viitor nu vreau ca gestul lor sa fie interpretat de publicul din toate salile din tara. Sunt dezamagit ca nu am putut juca pe teren, dar cred ca e mai important fair-play-ul si sportul", a subliniat fostul mare baschetbalist. In urma acestei decizii, clujenii au pierdut meciul cu 0-20, iar constantenii au primit medaliile de bronz, castigand finala mica, cu scorul general de 3-0.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.