Presedintele uzbec Islam Karimov nu intentioneaza sa permita declansarea unei anchete internationale privind reprimarea revoltei de la Andijan, care a avut loc saptamana trecuta. Informatia a fost facuta publica, ieri, de catre Inaltul comisar al Nat
Presedintele uzbec Islam Karimov nu intentioneaza sa permita declansarea unei anchete internationale privind reprimarea revoltei de la Andijan, care a avut loc saptamana trecuta. Informatia a fost facuta publica, ieri, de catre Inaltul comisar al Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Louise Arbour. Potrivit oficialului ONU, Islam Karimov i-a comunicat telefonic secretarului general al Natiunilor Unite, Kofi Annan, ca apreciaza drept suficient faptul ca a permis reprezentantilor media si diplomatilor straini sa viziteze orasul Andijan, in urma cu doua zile. De asemenea, a precizat oficialul ONU, Karimov a afirmat ca "nu are nevoie de o echipa de specialisti straini care sa stabileasca modul in care au decurs evenimentele". "Presedintele Karimov a precizat ca tine situatia sub control si ca a luat toate masurile pentru a-i pedepsi pe cei vinovati", a adaugat Arbour. In opinia oficialului ONU, scurta vizita pe care autoritatile de la Taskent au permis-o, miercuri, la Andijan, ziaristilor si diplomatilor straini, "nu poate substitui o comisie de ancheta internationala compusa din specialisti". In ultimele zile, UE, ONU si Marea Britanie si-au multiplicat apelurile pentru declansarea unei anchete internationale asupra violentelor de saptamana trecuta, soldate, conform autoritatilor uzbece, cu 169 de morti, dar conform opozitiei uzbece cu peste 700 de morti. Ancheta ar trebui sa reconstituie evenimentele de la Andijan si, in special, sa faca lumina in privinta numarului real al mortilor. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.