Biciuit si de ultimele declaratii ale presedintelui Basescu si de atacurile mass-media, Tariceanu a carat o buna parte de guvern in Timis. Guvernul nu poate face inca o evaluare finala a pagubelor produse de inundatii, pentru ca inca mai sunt localit
Biciuit si de ultimele declaratii ale presedintelui Basescu si de atacurile mass-media, Tariceanu a carat o buna parte de guvern in Timis. Guvernul nu poate face inca o evaluare finala a pagubelor produse de inundatii, pentru ca inca mai sunt localitati sub ape, a declarat ieri, la Timisoara, premierul Calin Popescu Tariceanu, informeaza Rompres. Evaluarea pagubelor este importanta, fiind necesara pentru accesarea fondului de solidaritate al UE, care trebuie sa se faca in 10 saptamani de la producerea calamitatii. Premierul a explicat ca se lucreaza contra cronometru pentru a stabili valoarea pagubelor produse. El a subliniat ca pentru a accesa fondul valoarea pagubelor trebuie sa fie de minimum 302 milioane de euro. La randul sau, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, le-a cerut autoritatilor judetene sa intocmeasca rapoartele de evaluare a pagubelor produse de inundatii cat mai corect, deoarece, in baza acestora, se vor face solicitarile de accesare a creditului european de intrajutorare. Autoritatile judetului Timis au contabilizat, pana acum, daune in valoare de 2400 de miliarde de lei. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a sosit ieri dimineata la Timisoara, din delegatia guvernamentala facand parte ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, si secretarul de stat in Ministerul Mediului, Iulia Varga. Oficialii guvernamentali au vrut sa inspecteze zonele calamitate de inundatii din zona Banatului.
Redistribuire Sapard pentru diguri
Ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur a declarat ieri, ca intentioneaza sa solicite autoritatilor de la Bruxelles redistribuirea unor fonduri Sapard alocate unor programe pentru care nu exista interes catre lucrari de dezvoltare a infrastructurii rurale si consolidare a digurilor. Flutur a precizat ca aceasta realocare a fondurilor reprezinta dorinta partii romane, oficialii UE nepronuntandu-se inca. El a aratat ca valoarea sumelor redistribuite pentru aceste lucrari se ridica la circa 100 de milioane de euro. Nu este exclusa nici varianta ca sumele redistribuite pentru infrastructura rurala sa beneficieze de finantare Sapard de 55%, fata de 75% cat este in prezent, restul urmand sa fie asigurat de Guvern. De asemenea, alte 20 de milioane de euro ar putea fi acordate pentru consolidarea digurilor de pe malul stang al Dunarii din Zona Borcea, banii provenind tot din fonduri Sapard, de la masura Managementul apelor. Ministrul a declarat ca inundatiile au afectat derularea a peste 20 de proiecte Sapard, din care 14 de infrastructura, precum si aproximativ 250 km de drumuri comunale.
Podul de la Maracineni este gata
Podul metalic de la Maracineni, ridicat la 800 de metri in amonte de obiectivul peste raul Buzau prabusit in urma viiturilor, a fost dat in exploatare ieri dimineata si va fi destinat traficului pietonal si pentru masinile de urgenta, informeaza Mediafax. In aval de acest pod militar a inceput constructia unui al doilea pod militar similar, termenul de finalizare a lucrarilor fiind stabilit pentru saptamana viitoare.
Acest pod va fi destinat traficului auto- turismelor si se va putea circula pe un singur sens, spre zona Moldovei, urmand un al treilea obiectiv pe care se va putea circula pe amblele sensuri.
Tantarii ataca
Din cauza apei care a iesit din matca Dunarii si a ajuns la digul de aparare impotriva inundatiilor, dig ce inconjoara localitatile riverane din Teleorman, tantarii au invadat zonele invecinate, informeaza Rompres.
Speriati, ciobanii din apropierea incintelor indiguite si-au luat animalele si s-au mutat in locuri mai departate. Dar tantarii au ajuns si in satele din apropierea Dunarii, localnicii spunand ca nu s-au confruntat niciodata cu o asemenea situatie.
Apele au mai luat un om
Un barbat in varsta de 62 de ani a murit joi seara, dupa ce a fost surprins de o viitura, in timp ce trecea cu caruta prin paraul Peres, din judetul Mures, unde precipitatiile abundente din ultimele zile au dus la alunecari de teren, informeaza Mediafax. Potrivit unui comunicat al IPJ Mures, carutasul a fost surprins de viitura pe raza comunei Eremitu. Incidentul s-a produs pe drumul de sonda ce face legatura intre satele Calugareni si Silea Nirajului. La trecerea peste paraul Peres, Mihaly K. (62 ani), din Silea Nirajului, care conducea o caruta trasa de un cal, a fost surprins de o viitura formata in urma ploilor abundente din amonte.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.