Armata americana investigheaza "in mod agresiv" circumstantele in care tabloidul britanic "The Sun" a publicat, ieri, o serie de fotografii infatisandu-l pe fostul dictator irakian, Saddam Hussein, in cadrul facilitatii de detentie in care acesta se
Armata americana investigheaza "in mod agresiv" circumstantele in care tabloidul britanic "The Sun" a publicat, ieri, o serie de fotografii infatisandu-l pe fostul dictator irakian, Saddam Hussein, in cadrul facilitatii de detentie in care acesta se afla, informeaza BBC. Intr-una din imaginile date publicitatii, Saddam Hussein a fost surprins in lenjerie intima, in vreme ce alta fotografie il infatiseaza pe acesta in timp ce isi spala sosetele, iar o a treia il prezinta pe fostul conducator irakian dormind. SUA si-au exprimat indignarea fata de publicarea acestor imagini in paginile "The Sun", argumentand ca gestul publicatiei britanice incalca prevederile Conventiei de la Geneva referitoare la tratamentul prizonierilor de razboi. "Fortele multinationale din Irak sunt dezamagite de existenta posibilitatii ca o persoana insarcinata cu securitatea si bunele conditii de detentie ale lui Saddam sa faca astfel de fotografii si sa le puna la dispozitie pentru publicare," a comentat Armata americana incidentul. "Aceasta scapare va fi supusa unei investigatii agresive care sa stabileasca, in masura in care acest lucru va fi posibil, identitatea persoanei care a facut fotografiile si sa se asigure ca procedurile si directivele aflate in vigoare sunt respectate pentru a preveni un alt incident de acest gen," au mai precizat oficialii militari americani. Tabloidul britanic "The Sun" a precizat ca fotografiile care il prezinta pe fostul dictator irakian in detentie i-au parvenit printr-o sursa militara americana, insa a refuzat sa dea detalii in acest sens. "Este important ca poporul irakian sa il vada (pe Saddam Hussein, n.red.) in astfel de ipostaze pentru ca mitul sa fie distrus," si-a justificat publicatia britanica decizia de a publica fotografiile, citand sursa militara amintita. Saddam Hussein a fost capturat in decembrie 2003 de catre trupele americane, insa fortele aliate prezente in Irak au evitat sa precizeze locatia in care acesta se afla detinut. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.