Romania va intra a patra in finala, cu piesa "Let me try". Luminita si Sistem s-au calificat in finala Eurovision 2005, alaturi de Moldova, Letonia, Israel, Norvegia, Ungaria, Macedonia, Elvetia, Croatia si Danemarca. 25 de tari au luptat sa se clase

Romania va intra a patra in finala, cu piesa "Let me try". Luminita si Sistem s-au calificat in finala Eurovision 2005, alaturi de Moldova, Letonia, Israel, Norvegia, Ungaria, Macedonia, Elvetia, Croatia si Danemarca. 25 de tari au luptat sa se claseze pe primele zece pozitii pentru a obtine astfel un loc in finala din 21 mai. Cele zece tari care vor merge mai departe au fost stabilite in urma televoting-ului inregistrat in toate cele 39 de tari care participa la Eurovision. Marea Britanie, Malta, Turcia, Albania, Cipru, Spania, Serbia & Muntenegru, Suedia, Ucraina, Germania, Grecia, Rusia, Bosnia & Hertegovina, Franta erau calificate inca de anul trecut.
Show-ul pe care reprezentantii tarii noastre l-au oferit publicului in semifinala concursului Eurovision de la Kiev s-a redus doar la lumini, polizoare si manusi laser, pentru ca emotiile au impietrit-o pe Luminita Anghel, care si-a pus la bataie vocea, dar a renuntat la cateva miscari lascive pe scena. Fata de celelalte dive, focoasa cantareata nu a excelat nici in materie de vestimentatie. Creata de cel care, in ultimii ani, pare ca ''se chinuie'' sa distruga imaginea participantelor la acest Campionat de muzica, nimeni altul decat Razvan Ciobanu, toaleta Luminitei a fost sub asteptari.
In rest am avut ''di toati'', de la piese lente (Olanda, Belgia, Letonia) pana la cele pe ritmuri orientale (Macedonia) si chiar in stilul satra (Polonia). Singura tara care a incercat sa ne socheze si chiar a reusit, atunci cand la o competitie de o asemenea anvergura a mizat pe un grup de transsexuali, a fost Norvegia. Noi suntem din acest punct de vedere norocosi, dat fiind faptul ca autohtonii de la Queens nu au avut niciodata astfel de nazuinte.
Republica Moldova, care a participat pentru prima data la Eurovision, s-a calificat in finala, cu piesa "Boonika bate toba", interpretata de "Zdob si Zdub" si de bunicuta Lidia Bejenaru. Trombonistul Victor Dandes a mers la Kiev in calitate de spectator, deoarece regulamentul de desfasurare a concursului prevede ca pe scena sa evolueze cel mult sase persoane.
Lidia Bejenaru a urcat pe scena imbracata in costumul national al mamei sale, costum ce are o vechime de 50 de ani.
Intrebat daca instrumentistilor sai li s-a parut dificil sa faca playback pe scena, Roman Iagupov a raspuns ca a fost foarte greu ca, chitaristii din trupa sa sa mimeze in loc sa cante cu adevarat, dar ca in cele din urma s-au descurcat.
Impotriva acestui regulament de concurs, in care doar vocile sunt live, iar instrumentistii sunt obligati sa mimeze, s-a ridicat si reprezentantul Norvegiei, care a spus ca spera ca Eurovision-ul sa devina 100% live, dar si o "revolutie rock'n'roll".
Luminita a tinut sa multumeasca celor care au sprijinit-o pentru a ajunge la Kiev. Intrebata pe ce loc crede ca se va clasa Romania in finala, ea a spus ca va fi "o surpriza".
Robi de la Sistem a spus ca a avut emotii ca butoaiele nu vor fi plasate pe scena in timp util, adica 40 de secunde. In cele din urma, totul a fost perfect. "Voiam chiar sa ii ajutam pe cei care le transportau pentru a fi siguri ca vor fi acolo la timp", a spus muzicianul.
Pana in prezent, conform Europrediction, Romania se afla pe locul cinci in clasamentul favoritilor la castigarea trofeului Eurovision, dupa Grecia, Spania, Islanda si Ungaria. Noi doar speram ca nu vom fi iar dezavantajati de "arbitri" si ca piesa "Let my try" nu se va transforma ulterior in ''Let my cry''.

Ovidiu Komornik, compozitor: "Luminita si Sistem vor fi castigatorii de la Eurovision 2005!"

Semifinala Eurovision a fost un lucru senzational. M-am bucurat foarte mult pentru ce s-a intamplat acolo, piesa a fost buna, Luminita a fost senzationala. Dintre castigatoare mi-a placut prestatia Moldovei si cea a Olandei care, din pacate, nu s-a calificat. Ca pronostic, cred ca Luminita si Sistem vor fi castigatorii de la Eurovision 2005.

Monica Anghel, solista: "Nu Luminita si Sistem au rolul hotarator!"

Luminita s-a prezentat extraordinar pe scena, a cantat perfect, iar trupa Sistem a dat foarte bine si ca imagine. Chiar i-am trimis si Luminitei un mesaj de felicitare. Imi pare rau ca nu s-a calificat si Monaco, care s-a prezentat foarte bine. Sper ca stilul piesei "Let me try" sa cucereasca publicul european, chiar daca nu Luminita si Sistem au rolul hotarator. Daca vor invinge insa, va fi o rampa de lansare extraordinara atat pentru ea, cat si pentru colegii ei de la Sistem.

Nicola, cantareata: "Baietii de la Sistem au fost in umbra!"

Au fost cateva tari care s-au prezentat foarte bine pentru ca au inteles ca Eurovision-ul nu este numai un concurs de creatie. Conteaza foarte mult si show-ul, imaginea, piesa, vocea. Din punctul meu de vedere, ai nostri s-au prezentat foarte bine, cu amendamentul ca nu s-au vazut indeajuns de mult baietii de la Sistem, care reprezinta un punct forte in prestatia Romaniei. Mi-as dori ca macar in finala sa-i vedem mai mult, sa beneficieze de mai multa expunere. Daca nu stiam ca sunt ei acolo, am fi putut trece cu usurinta peste momentul Sistem. Nu stiu cine a facut aceasta greseala, dar este colosala. Eu as fi pus mult mai mult accent pe ei pentru ca acolo conteaza show-ul ca atare. Daca s-a mers doar pe voce si compozitie, din punctul meu de vedere este un pas total gresit. Show-ul, melodia, vocea trebuie sa fie un tot unitar. In momentul in care baietii au inceput sa foloseasca flexul, reactia salii a fost senzationala, au tipat, m-au emotionat si pe mine care am privit spectacolul de la televizor. M-am bucurat in egala masura si pentru cei de la "Zdob si Zdub", desi au reprezentat Moldova, pentru ca sunt tot de-ai nostri. In ceea ce-i priveste pe Luminita si Sistem, au facut o figura foarte buna, motiv pentru care ii vad printre primii zece, ba chiar pe podium. Deja ma gandesc cum ne-am descurca noi in postura de gazde ale editiei Eurovision 2006 si nu cred ca ne-am descurca. Mi-a parut rau de Austria, care a intrat prima in concurs si nu mi s-a parut justa intrarea in finala a Israelului, al carui singur merit a fost frumusetea fizica a solistei. La capitolul dezamagiri ar putea intra solista din Lituania, a carei prestatie a lasat de dorit. Din punct de vedere al vestimentatiei, mi-a placut cum a fost imbracata Luminita. A adoptat un stil foarte tineresc. N-as fi vazut-o intr-o rochie nicidecum. Jeansii au fost o solutie foarte fericita care s-a potrivit de minune si cu aparitia celor de la Sistem, desi ei au stat in umbra.

Cristian Faur, compozitorul piesei "Let me try": "S-ar putea sa ne certam cu solista Ungariei!"

Aseara m-am lovit de realitate pentru ca am auzit piese foarte bune. Am remarcat piesa Ungariei, a Austriei si a Israelului. In finala, daca solista Ungariei va fi la inaltime s-ar putea sa ne certam putin cu ea. Indiscutabil, Romania se va clasa in primii zece, dar eu sper sa prindem un loc fruntas. Am avut de onorat niste contracte destul de urgente si din pacate nu am putut insoti delegatia Romaniei la Kiev. Am sesizat si eu in filmarea de la Eurovision ca nu s-au vazut foarte mult baietii de la Sistem. Am inteles ca au fost greseli de montaj, desi ma indoiesc ca nu au facut repetitii cu filmare.
Pana la urma efectele pirotehnice s-au vazut, sala le-a ovationat, desi trebuia sa se vada pe televizor pentru ca intreaga Europa care a votat a vazut spectacolul televizat. Sper ca organizatorii sa invete din greselile lor si sa se vada in finala si baietii, nu numai butoaiele si efectele. Eurovision-ul este un concurs de creatie in care conteaza foarte mult pachetul scena-interpret-compozitor. Luminita Anghel a cantat foarte bine, desi mi-era teama ca e un pic racita. Pana la urma s-a descurcat impecabil.

Liana Stanciu, prezentatoare tv: "Nu-mi doresc sa castige Romania!"

Ma bucur pentru ca s-au calificat, dar ma deranjeaza ca intram printre primii in finala pentru ca, dupa cum s-a vazut in ultima vreme, e mai bine sa intri in a doua parte a concursului.
M-a enervat foarte tare pentru ca nu stiu daca s-au vorbit sau nu, dar erau prea multi percutionisti pe scena. Au mai fost cateva tari care au avut percutionisti in conditiile in care mi se parea ca show-ul nostru cu butoaiele va fi imbatabil. Nu stiu daca ceilalti au fost la fel de spectaculosi ca ai nostri, dar cred ca Luminita si Sistem s-ar fi clasat mai bine daca ar fi fost in competitie cu cei de anul trecut.
Anul acesta competitia e acerba, sunt multe piese bune. Nu vreau sa fac pronosticuri asupra castigatorilor, dar in nici un caz nu-mi doresc sa castige Romania pentru ca nu suntem in stare, nu avem unde sa organizam un spectacol de asemenea amploare.
Ar trebui sa construim o sala pentru asa ceva, iar efortul este de neimaginat. Oricat de tare m-as bucura eu daca ar castiga Luminita Anghel si Sistem, pentru actualul Guvern ar fi foarte complicat daca Romania va fi gazda celei de-a 51-a editii a Eurovision-ului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.