Deputatul PSD Alin Teodorescu sustine ca Ion Iliescu a pierdut lupta din partid inca din vara anului trecut, cand inca era presedintele Romaniei. Conform declaratiilor lui Teodorescu, facute joi, intr-o emisiune de radio, ceea ce i-a declansat declin

Deputatul PSD Alin Teodorescu sustine ca Ion Iliescu a pierdut lupta din partid inca din vara anului trecut, cand inca era presedintele Romaniei. Conform declaratiilor lui Teodorescu, facute joi, intr-o emisiune de radio, ceea ce i-a declansat declinul a fost un conflict cu fostul premier, Adrian Nastase. "Despartirea reala dintre Iliescu si noua generatie de politicieni social-democrati s-a facut in vara anului 2004", atunci cand fostul presedinte Ion Iliescu a cerut demisia lui Adrian Nastase, a declarat deputatul. Conform versiunii lui Alin Teodorescu, Iliescu l-a facut responsabil de esecul electoral de la localele din iunie 2004 pe Nastase si i-a cerut demisia in 12 iulie 2004, in urma unei intalniri de patru ore la Cotroceni.
Conform lui Teodorescu, situatia partidului era, in acel moment, una pesimista. "Oamenii din conducerea partidului se chinuiau sa gaseasca o solutie, pentru ca existau prognoze care aratau ca partidul va lua sub 30% la parlamentare, iar in cazul prezentarii lui Basescu la prezidentiale, Nastase ar fi pierdut din primul tur", a explicat el.
"Nu fusese un esec, ci o infrangere a unora dintre oamenii care nu aveau ce cauta in politica in general, nu in PSD: Sechelariu, Lungu si altii de tipul asta", s-a delimitat Teodorescu de baronii partidului.

Au vrut sa-i declare "razboi"

Fostul cancelar al lui Nastase a declarat ca, in acel moment, au fost luate in calcul cel putin doua solutii, ambele radicale. "Una era ca Nastase si echipa lui sa se retraga de la guvernare, iar a doua posibilitate era sa mergem in campanie impotriva lui Iliescu, adica sa nu-l pui pe lista, sa nu-l faci pe senator, sa spui ca nu e constitutional ca presedintele in exercitiu sa intre intr-o campanie electorala si deci sa declari razboi pur si simplu", a afirmat el.
Teodorescu a spus ca pana la urma a fost adoptata o a treia cale. Aceasta presupunea ca liderii PSD sa "isi insuseasca critica si sa mergem mai departe".
El a argumentat ca s-a ales aceasta cale din cauza ca trebuiau inchise capitolele de negociere cu UE. In acest context, "Nastase a facut un gest suplimentar si l-a invitat pe presedintele Ion Iliescu in fruntea partidului, sa devina presedintele partidului", a adaugat Teodorescu.
Deputatul PSD a declarat ca ulterior a mai fost facut un pas si au fost organizate alegerile interne din partid, dar rezultatele "lucrate".
"A fost o mare greseala, dar nu am avut ce face, atat timp cat adoptasem aceasta directie", a apreciat el. "Au fost in asa fel lucrate, asa incat sa punem pe liste oameni trimisi de Iliescu", a mai spus Teodorescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.