Basescu are o singura solutie pentru eficientizarea activitatii Guvernului: alegerile anticipate. Seful statului a revenit in ultimele zile la aceasta tema, pe care de altfel a cultivat-o in cele aproape sase luni de la preluarea mandatului. Dupa ce

Basescu are o singura solutie pentru eficientizarea activitatii Guvernului: alegerile anticipate. Seful statului a revenit in ultimele zile la aceasta tema, pe care de altfel a cultivat-o in cele aproape sase luni de la preluarea mandatului. Dupa ce a apreciat activitatea Cabinetului Tariceanu ca fiind ineficienta pe linie, joi seara, Traian Basescu a afirmat ca "se simte nevoia unor schimbari" la Palatul Victoria. Dintre toate variantele de lucru, seful statului ramane adeptul anticipatelor. Basescu a explicat ca o restructurare a Executivului, formula promovata de Calin Popescu Tariceanu, ar genera o amanare a adoptarii unor masuri necesare, pentru ca administratia centrala ar intra in reorganizare. El a precizat ca, in prezent, in procesul de aderare la UE, sunt o suta de restante, dupa ce la 1 mai erau 123.
Seful statului a spus ca "optim" ar fi ca restructurarea Guvernului sa fie realizata ori cand vor fi organizate alegeri anticipate, ori, daca acestea nu vor fi declansate, dupa prezentarea Raportului de tara al Comisiei Europene, in luna noiembrie. Solutia ar fi eficienta si pentru realizarea unei majoritati parlamentare stabile. Asta pentru ca Traian Basescu este nemultumit de campania de racolare a "migratorilor politici". Presedintele a mai spus ca ar fi "ideal" ca Alianta PNL-PD sa poata guverna singura si sa aiba in UDMR un aliat, pentru ca Guvernul nu ar mai fi afectat de nici o conditionare de aliante.
Intrebat daca Uniunea condusa de Marko Bela ar mai fi cooptata la guvernare, in situatia in care Alianta PNL-PD ar obtine majoritatea parlamentara la alegeri anticipate, Traian Basescu a raspuns ca "este o placere sa guvernezi cu ungurii", deoarece sunt corecti, eficienti si promoveaza oameni valorosi.
Oricum, a mai spus seful statului, la incheierea termenului de sase luni pe care l-a dat institutiilor pentru a-si dovedi eficienta, "cu certitudine" vor fi operate "niste schimbari".
El a adaugat ca asteapta punctul de vedere al premierului si ca, in mod cert, va accepta sa semneze decretele de revocare din functie, "pentru ca se simte nevoia unor schimbari, unor modificari".
"Va marturisesc ca nici nu intentionez sa fortez nota si, contrar oricaror speculatii, am o relatie foarte buna cu primul-ministru din punct de vedere al colaborarii politice", a adaugat Traian Basescu.

Liberalii, nedumeriti, dar atenti la criticile prezidentiale

Liberalii sustin ca sunt atenti si receptivi la criticile formulate de catre presedintele Traian Basescu referitoare la felul in care Guvernul a gestionat criza inundatiilor si a medicamentelor, a declarat vicepresedintele PNL Puiu Hasotti.
Puiu Hasotti a recunoscut, insa, ca mai multi membri PNL si-au exprimat nedumerirea cu privire la declaratiile lui Traian Basescu. El a adaugat ca nemultumirile sefului statului vor fi discutate de conducerea partidului intr-o sedinta a Biroului Permanent Central de saptamana viitoare. Hasotti a tinut sa aminteasca faptul ca "nici un om nu este perfect", inclusiv membrii Guvernului Romaniei.
La randul sau, purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat ca in cazul in care se vor impune decizii de retragere a sprijinului politic si de schimbare din functie a unui ministru liberal, va sustine acest lucru, dar a precizat ca "inca nu exista suficiente analize care sa indrituiasca luarea unor astfel de decizii". In ceea ce priveste o posibila remaniere guvernamentala, aceasta se va putea discuta in cadrul PNL doar dupa o informare in prealabil a premierului privind activitatea fiecarui ministru.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.