Banca Nationala a Romaniei isi mentine tinta de inflatie de sapte la suta pentru 2005, ca si pe cea de cinci la suta pentru 2006, a declarat, ieri, guvernatorul BNR Mugur Isarescu la o dezbatere pe probleme financiar-bancare organizata cu ocazia FinF
Banca Nationala a Romaniei isi mentine tinta de inflatie de sapte la suta pentru 2005, ca si pe cea de cinci la suta pentru 2006, a declarat, ieri, guvernatorul BNR Mugur Isarescu la o dezbatere pe probleme financiar-bancare organizata cu ocazia FinFair 2005.
"Banca centrala se lupta ca inflatia sa fie de sapte la suta, iar bancherii se lupta ca aceasta sa nu fie de sapte la suta, pentru ca, este evident ca au alte interese", a spus Isarescu. Tinta de inflatie nu reprezinta pentru banca centrala o prognoza, ci un obiectiv pentru care se bate BNR, a avertizat guvernatorul. Acesta s-a referit la evolutia inflatiei din ultimele luni si a spus ca nici oficialii BNR nu au fost multumiti de aceste evolutii.
"Nu ne bucuram de aceasta inflatie, mai ales de cea din ultimele luni si in special de cea din aprilie cand nivelul a depasit 10 la suta", a spus Isarescu.
"Suntem deja intarziati cu ceea ce inseamna inflatia in UE, dar daca ne stabileam o inflatie de patru la suta ar fi fost o deflatie programata. Pentru la anul BNR nu-si propune totusi o tinta foarte ambitioasa tinand cont de evolutiile de pe piata si se uita la un nivel al inflatiei intre 5 si 5,5 la suta", a spus guvernatorul BNR. "Ne-am recunoscut greseala in ceea ce priveste inflatia din aprilie, a continuat Isarescu, pentru ca noi am calculat care ar fi impactul cresterii accizelor, insa calculele nu au fost urmate de piata. Daca pretul titeiului se va duce la 80 dolari/baril o sa avem o problema in Romania in ceea ce priveste inflatia, dar daca va fi la nivelul de 40-50 dolari/baril aceasta ne va ajuta", a mai spus Mugur Isarescu.
"Cei care spun ca banca centrala a lasat lichiditate excesiva in piata nu au dreptate. Din ianuarie 2004 volumul de sterilizare a crescut de peste trei ori in termeni reali. Faptul ca dobanzile s-au dus in jos nu se refera la faptul ca BNR nu a sterilizat piata", a explicat guvernatorul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.