Executivul a mai acordat ieri 10 miliarde de lei ajutoare de urgenta, pentru familiile afectate de inundatii produse in 10 judete, inclusiv Timis. Banii vor fi distribuiti in functie de pagubele suferite de familiile sinistrate, pe baza anchetelor so
Executivul a mai acordat ieri 10 miliarde de lei ajutoare de urgenta, pentru familiile afectate de inundatii produse in 10 judete, inclusiv Timis. Banii vor fi distribuiti in functie de pagubele suferite de familiile sinistrate, pe baza anchetelor sociale facute de Directiile teritoriale de munca din judete. Totodata, bugetul Ministerului Agriculturii a fost suplimentat cu 165 miliarde de lei pentru plata despagubirilor, potrivit Legii nr. 381/2002. Potrivit acesteia, statul suporta pagubele produse de inundatii culturilor agricole asigurate la societati de asigurare, cu conditia ca zonele afectate sa fie declarate oficial ca fiind calamitate. Premierul Calin Popescu Tariceanu a precizat ca a fost declarata stare de calamitate in agricultura pentru toate zonele afectate de inundatii, in aceasta perioada. Statul va acoperi 70% din cheltuielile efectuate pentru culturile agricole, pana la producerea inundatiilor, iar pentru animale, pesti, albine si pasari disparute in inundatii, va fi supotat un procent de 80% din valoarea lor. Oana Marinescu, purtatorul de cuvant al Guvernului, a declarat ca s-a constituit Comitetul pentru accesarea fondului european "Solidaritatea". "In cazul in care vom primi bani de la UE, sumele acordate nu vor fi destinate decat culturilor asigurate si pentru lucrari de refacere a infrastructurii", a completat Marinescu.
Furtunile ataca Romania
Ploile torentiale prognozate de meteorologi au inceput sa se manifeste in partea de vest a tarii. In urma ruperii de nori din Caras-Severin din noaptea de miercuri spre joi s-au inregistrat 50 l/mp, iar apele de pe versanti si din paraie s-au revarsat din nou, informeaza Rompres. Au fost inundate gospodarii in localitatile Bocsa, Gradinari, Binis, Forotic, iar la Varadia au fost inundate 150 de case, creandu-se panica din randul locuitorilor. Au mai fost afectate 26 de posturi de transformare si doua linii de medie tensiune, precum si liniite telefonice din localitatile Sinbcava, Gradinari si Tirol.
In Hunedoara, o rupere de nori a afectat, ieri dimineata, satele de pe raza comunei Branisca, unde numai in trei ore si jumatate cantitatea de apa cazuta a atins 85 l/mp. In localitatea Carjiti de langa Deva, 35 de gospodarii si 10 ha de teren au fost inundate. In comuna Vetel, trei drumuri comunale, un drum judetean si 50 de ha de teren agricol au fost inundate. Peste 50 de gospodarii au apa in curte, anexe si beciuri. Din cauza ploii torentiale, drumul european intre localitatile Vetel si Lesnic a fost blocat din cauza unei alunecari de teren provenite de pe un deal din apropiere, iar Statia CFR din comuna Branisca si calea ferata, pe o lungime de 2 km, au fost inundate. Un sens de mers al drumul E68 a fost eliberat, ieri, la ora pranzului, de bolovanii si aluviunile aduse de ploi de pe versanti, informeaza Mediafax. Ieri dimineata, sute de masini au fost blocate pe acest drum, intre cele doua localitati.
Furtuna de ieri noapte a lasat fara curent electric 13 localitati din Satu Mare, iar in municipiul Carei un copac s-a prabusit peste un bloc, fara a exista victime, informeaza Mediafax. In urma furtunii, circulatia masilor de mare tonaj pe DN 19, intre Satu Mare si Oradea, a fost intrerupta, miercuri noapte, timp de aproximativ doua ore din cauza unui stalp de telegraf care a fost rupt de vant. Potrivit unui comunicat al Prefecturii Satu Mare, in urma furtunii, in municipiul Carei au fost rupte cinci fire de inalta tensiune si au cazut sapte copaci pe mai multe strazi, care puteau pune in pericol viata locuitorilor.
Prefectul de Timis cauta vinovati
Prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, a declarat ca fosta si actuala conducere de la Imbunatatiri Funciare Timis trebuie sa raspunda pentru modul in care au fost gestionate fondurile alocate, si nu sa "paseze mata de la unul la celalalt", informeaza Mediafax. Prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, a acuzat ca Imbunatatirile Funciare Timis au cheltuit, din noiembrie 2004, cand inca nu se desprinsesera in SNIF si ANIF, 5 miliarde de lei, fara ca achizitiile facute sa aiba legatura cu domeniul lor de activitate. "Si-au luat zece birouri cu calculatoare, si-au instalat un program de informatizare, si-au pus termopane si au luat 15 motocositoare, in conditiile in care societatea este pe butuci, avand mari datorii la stat", a sustinut Draganescu. Prefectul a mai spus ca atat vechea, cat si noua conducere de la Imbunatatiri Funciare Timis trebuie sa raspunda pentru modul in care au fost cheltuiti banii, si nu sa paseze raspunderea.
Directorul actualei Societati Nationale de Imbunatatiri Funciare (SNIF) Timis, Ioan Bugariu, a declarat ca sumele invocate au fost cheltuite pe intretinere si reparatii, si nu investite in termopane. Bugariu a afirmat ca, de la inceputul anului, s-au facut investitii in valoare de doar 300 milioane de lei, dar ca, pana atunci, banii au fost gestionati de vechea conducere a institutiei. El a spus ca, din cunostintele lui, banii au fost cheltuiti pe salarii si facturi. "In ianuarie, am cumparat 15 motocositoare, cu ajutorul carora se curata canalele. Acum avem 23, dar ar fi nevoie de 90 de astfel de utilaje, pentru a putea acoperi intreg judetul. Pentru birou am luat un singur calculator, iar toate cheltuielile depasesc cu putin 300 milioane de lei", a spus directorul SNIF Timis.
In urma inundatiilor produse in Banat, oficiali guvernamentali au declarat ca pagubele din zona au fost amplificate din cauza ca nu au fost executate lucrari de curatire a canalelor de irigatii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.