Comisia Europeana si-a reinnoit presiunile asupra Chinei pentru a-si reduce exporturile de textile pe pietele europene si solicita negocieri urgente in privinta a doua categorii de produse - tricourile din bumbac si firele de in. Comisarul european

Comisia Europeana si-a reinnoit presiunile asupra Chinei pentru a-si reduce exporturile de textile pe pietele europene si solicita negocieri urgente in privinta a doua categorii de produse - tricourile din bumbac si firele de in. Comisarul european pentru Comert, Peter Mandelson, citat de agentia Reuters, a cerut oficial inceperea unor asemenea negocieri, atragand atentia asupra efectelor negative considerabile ale importurilor acestor produse asupra pietei, in special in Franta si Italia. Potrivit termenilor acceptati de China la aderarea la Organizatia Mondiala a Comertului, in 2001, Uniunea Europeana poate limita cresterea importurilor provenite din aceasta tara, in decurs de 15 zile de la inceputul consultarilor oficiale, daca Beijingul nu ia masuri pentru reducerea exporturilor. Totusi, Mandelson si-a exprimat speranta ca Beijingul va actiona imediat pentru plafonarea exporturilor la produsele vizate, astfel incat Uniunea nu va fi nevoita sa impuna restrictii. Explozia importurilor provenite din China, dupa eliminarea cotelor comerciale pentru textile, la 1 ianuarie 2005, precum si temerile referitoare la reducerea locurilor de munca au devenit o problema sensibila in campania din Franta pentru referendumul asupra Constitutiei europene. In acest context, ministrul francez al Industriei, Patrick Devedjian, efectueaza o vizita in China special pentru a discuta aceasta problema.
Anuntul Comisiei Europene a survenit dupa discutiile oficialilor pentru comert ai Uniunii avute la Beijing saptamana trecuta. Dupa cum se stie, Executivul european a deschis inca la sfarsitul lunii trecute o ancheta pentru noua categorii de produse, printre care pulovere si pantaloni barbatesti, dupa ce importurile au crescut cu 400% in primele trei luni ale anului. Importurile de tricouri din China au crescut, de asemenea, cu 187% in aceeasi perioada, iar cele de fire de in cu 56%, in termeni anuali, ceea ce, potrivit datelor Comisiei Europene, a dus la "o deteriorare dramatica a productiei, a profitabilitatii si a numarului locurilor de munca". BBC reaminteste ca presiunile europene asupra Chinei intervin dupa cele exercitate, saptamana trecuta, de catre Washington, care, de altfel, a impus noi cote la importurile de tricouri, lenjerie intima si bluze. Insusi presedintele Bush a cerut Beijingului sa respecte tratatele comerciale pe care le-a semnat atunci cand a intrat in OMC.

Beijingul considera "injuste" masurile europene

Ministrul chinez al Comertului, Bo Xilai, a criticat ieri masurile anuntate de Uniunea Europeana si de Statele Unite pentru limitarea importurilor de textile chinezesti. In interventia sa la Forumul international al oamenilor de afaceri, gazduit de Beijing, Bo Xilai, citat de Associated Press, a respins acuzatiile aduse Chinei ca a invadat pietele lumii cu textile ieftine si i-a acuzat pe europeni si americani ca, in realitate, ei au incalcat acordurile comerciale internationale, ridicand progresiv cotele la importurile de textile.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.