Filmul lui Cristi Puiu, "Moartea domnului Lazarescu", prezentat in sectiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, nu are nimic pentru a seduce, dar tine spectatorul in alerta de la inceput pana la sfarsit, aprecia ieri cotidianul "Liberatio
Filmul lui Cristi Puiu, "Moartea domnului Lazarescu", prezentat in sectiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, nu are nimic pentru a seduce, dar tine spectatorul in alerta de la inceput pana la sfarsit, aprecia ieri cotidianul "Liberation" intr-un comentariu intitulat "Romania fara anestezie". Filmul este nemilos cu sistemul de sanatate romanesc, continua publicatia, considerand ca medicii romani sunt si mai infumurati decat cei din Franta, tratand pacientul ca pe unul care a venit sa-i deranjeze. In acelasi timp, filmul este subtil, presarat cu mii de detalii care fac din fiecare situatie una verosimila, caraghioasa si patetica.
Filmul lui Puiu este o experienta impresionanta din punctul de vedere al duratei cadrelor si alege un unghi de filmare opus serialelor americane cu subiect similar, aprecia la randul sau Le Monde. Lungmetrajul urmareste agonia de cinci ore a unui batran singuratic caruia i se face rau in apartamentul sau saracacios si este plimbat succesiv la trei spitale. Filmul este o experienta impresionanta in ceea ce priveste lungimea cadrelor si secventelor, apreciaza cronicarii ziarului francez. In plus, spre deosebire de serialele americane cu actiune desfasurata in spitale, filmul intoarce camera dinspre medici spre corpul care isi pierde, de-a lungul orelor si interventiilor interminabile la care este supus, orice calitate umana, pentru a fi redus in cele din urma la statutul de obiect.
Puiu - care a mai fost prezent la Cannes in 2001, in sectiunea Quinzaine des Realisateurs, cu lungmetrajul "Marfa si banii" - concureaza de data aceasta alaturi de alte 19 filme la Un Certain Regard. Noul film ii are in distributie, printre altii, pe Ion Fiscuteanu, Luminita Gheorghiu, Doru Ana, Dana Dogaru, Florin Zamfirescu, Gabriel Spahiu si Monica Barladeanu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.