Ritmul de crestere a indicatorilor pietei bursiere din Romania trebuie sa il devanseze pe cel al indicatorilor burselor din Uniunea Europeana, astfel incat institutiile pietei de capital din tara noastra sa fie pregatite la data aderarii pentru a fac
Ritmul de crestere a indicatorilor pietei bursiere din Romania trebuie sa il devanseze pe cel al indicatorilor burselor din Uniunea Europeana, astfel incat institutiile pietei de capital din tara noastra sa fie pregatite la data aderarii pentru a face fata competitiei la nivel regional, a aratat, ieri, Septimiu Stoica, vicepresedintele Comitetului Bursei de Valori, in deschiderea Targului de Bani - FINFAIR 2005. Acesta a estimat ca, in contextul integrarii, capitalizarea bursiera va depasi 30 la suta din PIB, iar valoarea medie zilnica a tranzactiilor va creste la 20 milioane de euro.
Conform oficialului bursei, pietele bursiere din Budapesta, Varsovia si Praga au adus in anul integrarii lor randamente superioare celor din tarile europene dezvoltate, iar acestea din urma au aratat deschidere privind colaborarea cu noii veniti in UE. Piata autohtona de capital mai are mult de recuperat fata de cele din regiune, atat la nivelul valorii tranzactiilor, cat si a capitalizarii bursiere. Astfel, in perioada ianuarie - februarie 2005, cea de boom al pietelor de capital din Europa Centrala si de Est, valoarea medie zilnica a tranzactiilor la Bursa din Bucuresti se cifra la 11,3 milioane de euro, fata de cea de 114,1 milioane de euro la bursa din Cehia, de 108,4 milioane de euro la cea din Polonia si de 69,5 milioane de euro, la cea din Ungaria. In ceea ce priveste capitalizarea bursiera inregistrata in aceeasi perioada, daca in Romania nu a depasit nivelul de 13,6 miliarde de euro, in pietele vecine capitalizarea atingea valori cel putin duble. Astfel, in Cehia, aceasta era de 25,9 miliarde de euro, in Ungaria, de 26,1 miliarde de euro, iar in Polonia de 57,8 miliarde de euro. Conform estimarilor BVB, un nivel de 25 miliarde de euro va fi atins si in piata noastra de capital de-abia in anul 2009, in timp ce in anul aderarii, capitalizarea sa ajunga la 19 miliarde de euro. In ceea ce priveste valoarea totala a tranzactiilor, sudiul BVB arata ca, in acest an, aceasta se va cifra la 2 miliarde de euro, urmand ca in 2007 sa ajunga la 3 miliarde de euro, in conditiile in care, anul trecut, nu depasea 600 milioane de euro. Intr-un top al valorii capitalizarii bursiere in statele din Europa de Est, Romania ocupa pozitia a patra, cu 8,8 miliarde de euro in 2004, devansand piete ca cele din Slovenia, Lituania, Cipru si Slovacia. In anul 2002, piata autohtona de capital era a sasea din regiune, cu o capitalizare de 2,6 miliarde de euro, devansata de Polonia, Ungaria, Cehia, Cipru si Slovenia. Septimiu Stoica considera ca Romania poate deveni una dintre cele mai dinamice piete din regiune, avand in vedere ca integrarea tarii noastre in UE ar aduce un plus de atractivitate pentru fluxurile financiare. Ritmul inalt de crestere economica, ritmul de crestere mediu anual al PIB de 5% este unul dintre cele mai mari din regiune, este un alt factor care ar atrage investitii straine.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.