Toate prefecturile din tara au fost avertizate ieri de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) ca de azi si pana vineri va ploua pe intreg teritoriul in cantitati "insemnate", vantul va bate cu putere si chiar va cadea grindina. Centrul Ope

Toate prefecturile din tara au fost avertizate ieri de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) ca de azi si pana vineri va ploua pe intreg teritoriul in cantitati "insemnate", vantul va bate cu putere si chiar va cadea grindina. Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul MMGA a avertizat autoritatile locale ca, in urmatoarele doua zile, ploile vor fi insemnate cantitativ, avand chiar caracter torential, cu caderi de grindina si cu vijelii.
Potrivit avertizarii, azi dupa-amiaza si in noaptea de miercuri spre joi in jumatatea de vest a tarii, joi in toata tara, iar in noaptea de joi spre vineri in jumatatea de rasarit, vor cadea ploi frecvente si abundente, chiar cu caracter torential. Cantitatile de apa vor depasi in general 25 de litri pe metrul patrat, ajungand pana la 40 de litri in zonele de deal si munte.
"Local va cadea grindina si vor fi intensificari de vant (in timpul ploilor), cu aspect de vijelie", se precizeaza in avertizarea meteorologica emisa de MMGA.
In ultima luna, in urma inundatiilor care au afectat 393 de localitati din 28 de judete, patru persoane au murit, o alta este data disparuta si 3.400 de oameni au fost evacuati, fiind afectate aproape 5.300 de case, peste 8.000 de anexe, dar si zeci de mii de hectare de teren si de padure. Potrivit celei mai recente centralizari a pagubelor prezentate de MMGA, din 14 aprilie, inundatiile au afectat 393 de localitati din 28 de judete. Patru persoane (doua din judetul Prahova si cate una din Hunedoara si Vaslui) au murit si o alta (din Dambovita) a disparut, iar 3.393 de oameni au fost evacuati din locuinte.

Renovarea si construirea caselor din zonele inundate vor incepe in 20 iunie

Lucrarile de constructie a locuintelor pentru sinistratii din judetele Timis si Caras-Severin, ale caror case au fost distruse de inundatii, vor incepe in 20 iunie si vor fi finalizate pana in sezonul de iarna, a anuntat premierul Calin Popescu Tariceanu. Programul prevede construirea a peste o mie de case pentru aceste persoane.
Proiectul de arhitectura si rezistenta pentru construirea noilor locuinte, insotit de costurile aferente, va fi prezentat azi, procesul urmand sa continue cu selectia ofertelor si derularea procedurilor de aprobare interna. Autoritatile intentioneaza sa angajeze mai multe firme de constructii, astfel incat termenele de executie a lucrarilor sa fie cat mai reduse.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.