China va avea in 2020 un PIB de 4.000 de miliarde dolari, respectiv de patru ori mai mare decat cel de acum cinci ani, si va avea ca efect un venit pe cap de locuitor de 3.000 de dolari, fata de 1.230 dolari in prezent. Aceste cifre au fost enuntate
China va avea in 2020 un PIB de 4.000 de miliarde dolari, respectiv de patru ori mai mare decat cel de acum cinci ani, si va avea ca efect un venit pe cap de locuitor de 3.000 de dolari, fata de 1.230 dolari in prezent. Aceste cifre au fost enuntate de presedintele Hu Jintao in expunerea facuta la Fortune Global Forum, ce se desfaoara la Beijing, cu participarea reprezentantilor unor mari companii si grupuri financiare ale lumii. "Un astfel de obiectiv, sublinia el, reprezinta o formidabila provocare, ce va necesita declansarea unei grele batalii", iar atingerea lui va avea ca efect ajungerea din urma a economiei japoneze, care in prezent este a doua in lume (cu un PIB de 4.100 miliarde dolari), depasita doar de Statele Unite, cu un PIB de 10.000 de miliarde de dolari. China, cu un PIB, in 2004, de 1.650 miliarde dolari, se situeaza inaintea Germaniei, dupa ce a ajuns din urma Marea Britanie si Franta. Dupa uluitoarea crestere economica de 9,5 la suta din ultimele 15 luni, cei mai multi analisti prezenti la forumul de la Beijing, citati de CNN, prognozeaza pentru acest an o oarecare "calmare" a ritmului respectiv pana la circa 8 la suta, oricum superior ritmului de crestere din oricare economie semnificativa din Asia. Presedintele chinez a mai promis in discursul sau ca, in plan economic, China va avea drept platforma de baza deschiderea catre restul lumii si crearea unui climat mai favorabil investitorilor straini. Desi sunt probleme legate de cursul de schimb al monedei nationale, legate in special de mentinerea cursului de 8,28 yuani la 1 dolar, desi au aparut frictiuni legate de invazia textilelor chinezesti pe pietele lumii, Hu Jintao a preferat sa nu abordeze aceste chestiuni. In schimb, premierul Wen Jiabao a declarat ca Beijingul nu va ceda in fata presiunilor externe pentru a-si modifica politica monetara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.