Cursurile de schimb nu au cunsocut ieri schimbari semnificative. Banca Nationala apare in piata, prin cumparari, sau simple testari ale pietei, doar atunci cand oferta exportatorilor depaseste cererea, pentru a nu permite euro o coborare sub pragul d
Cursurile de schimb nu au cunsocut ieri schimbari semnificative. Banca Nationala apare in piata, prin cumparari, sau simple testari ale pietei, doar atunci cand oferta exportatorilor depaseste cererea, pentru a nu permite euro o coborare sub pragul de 3,6 lei. Chiar si aprecierea recenta a dolarului nu a schimbat aceasta politica. Trebuie urmarita evolutia monedei americane, depasirea pragului de 2,9 lei fiind improbabila in perioada imediat urmatoare. Oricum, cursul bancnotei verzi nu mai este reflectata, de la inceputul anului, in cosul valutar.
Pentru a opri ascensiunea acestuia BNR ar trebui sa deprecieze euro. Dar cum majoritatea platilor in dolari se fac toamna, atunci cand incep importurile mari de produse petroliere, nu trebuie anticipata o interventie.
Ieri, cursul euro a urcat, aproape insesizabil, de la 3,6130 la 3,6136 lei, mai jos fata de sfarsitul saptamanii trecute.
Dolarul a coborat de la 2,8628 la 2,8659 lei, dupa ce paritatea acestuia fata de euro nu a mai crescut.
Pe piata monetara cresterea inflatiei din aprilie nu a adus modificari ale dobanzilor interbancare, cele la un an stagnand la 6,22 - 9,81% iar cele la o zi si o saptamana la 7 - 8%.
Paritatea euro-dolar a fluctuat ieri intre 1,2604, valoare atinsa pe pietele asiatice si 1,2659 dolari pe cele europene.
Publicarea indicelui preturilor de productie americane, care a crescut in aprilie cu 0,6%, comparativ cu luna precedenta, a produs o usoara scadere a monedei unice, la 1,2610 dolari, dupa care paritatea s-a stabilizat, in prima ora a tranzactiilor americane, la 1,2625 dolari.
In consecinta nici pretul unciei de aur tranzactionate la Londra nu a inregistrat schimbari fata de ziua precedenta, ea fiind cotata la 420 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.