Un raport al comisiei Senatului american ce ancheteaza ilegalitatile in aplicarea programului "Petrol contra hrana", dat publicitatii ieri si citat de canalul american de televiziune CNN, a confirmat informatiile conform carora importanti oficiali ru
Un raport al comisiei Senatului american ce ancheteaza ilegalitatile in aplicarea programului "Petrol contra hrana", dat publicitatii ieri si citat de canalul american de televiziune CNN, a confirmat informatiile conform carora importanti oficiali rusi, inclusiv consilieri ai presedintelui Vladimir Putin, au desfasurat tranzactii ilicite cu Irakul, sub acoperirea programului ONU "Petrol contra hrana", ce avea drept scop ajutorarea populatiei irakiene afectate grav de sanctiunile economice impuse regimului lui Saddam Hussein.
Potrivit raportului, in perioada 1997-2002, Saddam Hussein a alocat 76 milioane barili de titei lui Vladimir Jirinivski, adjunctul presedintelui parlamentului rus, si partidului politic condus de acesta.
Din aceste tranzactii, raportul comisiei senatoriale sustine ca Jirinovski ar fi primit, cu titlu de comision, 9 milioane de dolari de la cele cateva companii care au intrat in posesia cantitatilor respective de titei pentru a le vinde pe piata. In raport se mai arata ca alti oficiali rusi, inclusiv Alexander Volosin, fost consilier al lui Putin, precum si partidului lui Putin, Rusia Unita, au primit, in perioada 1999-2003, 90 milioane barili de titei ce au adus profituri (comisioane) de cel putin 3 milioane de dolari. Cum era de asteptat, Vladimir Jirinovski a negat veridicitatea acestor informatii.
Potrivit raportului mai sus mentionat, fostul vicepresedinte irakian Taha Zasin Ramadan - capturat in august 2003, dupa intrarea trupelor americane in Irak - a declarat anchetatorilor ca alocarea de cote de titei oficialilor rusi a fost un fel de "compensatie" pentru pozitia favorabila regimului lui Saddam.
Potrivit lui Ramadan, partidul lui Putin a primit cele mai mari cantitati de petrol, dat fiind ca era partid de guvernamant, iar Saddam Hussein era cel care controla sistemul alegerii beneficiarilor de alocatii. Ceea ce a descoperit comisia senatoriala a fost faptul ca nici o picatura din titeiul primit de Rusia de la Saddam nu a intrat in Rusia, ea fiind tara exportatoare de petrol, ci a mers direct, spre vanzare, pe pietele europene sau nord-americane.
Documentele gasite la sediul fostului Minister irakian al Petrolului au dovedit ca Jirinovski si Volosin au angajat chiar o companie americana, Bayoil, cu sediul la Houston pentru a prelua petrolul din Irak si a-l plasa pe pietele externe.
Bayoil si directorul ei executiv, David Chalmers, impreuna cu alti doi colaboratori ai sai au fost deja deferiti justitiei pentru tranzactiile petroliere ilegale cu Rusia, precum si pentru suprataxele exagerate aplicate la vanzarea petrolului irakian obtinut prin intermediul Rusiei.
Si fostul vicepremier irakian Tariq Aziz a declarat anchetatorilor ca Rusia a primit cele mai mari cantitati de petrol in cadrul programului "Petrol contra hrana" deoarece a exprimat opinii favorabile lui Saddam in Consiliul de Securitate al ONU, in anul 2000 amenintand chiar cu veto-ul proiectul de rezolutie americano-britanic ce propunea inasprirea sanctiunilor impotriva regimului lui Saddam Hussein. Afacerile ilegale ale unor companii si oficiali rusi, francezi sau britanici cu petrolul alocat de Saddam Hussein, prezentate in rapoarte anterioare ale comisiei senatoriale americane, va face azi obiectul unor audieri publice ale Subcomitetului permanent pentru investigatii , aflat in subordinea Comitetului parlamentar pentru probleme guvernamentale si securitatea interna.
Ieri, unul dintre acuzatii raportului comisiei senatoriale americane, Charles Pasqua, fost ministru de interne al Frantei si un apropiat al presedintelui Chirac, a cerut Senatului francez crearea unei comisii parlamentare care sa investigheze veridicitatea acuzatiilor ce-i sunt aduse de raportul comisiei americane legat de programul "Petrol contra hrana". "Franta, a spus Pasqua in cadrul unei conferinte de presa, trebuie sa procedeze astfel daca vrea sa-si pastreze credibilitatea in lume". Dupa cum se stie, raportul comisiei parlamentare americane il acuza pe Pasqua ca a beneficiat de alocatii de petrol din partea regimului lui Saddam Hussein, in cadrul programului mai sus mentionat evaluate la 11 milionae barili."Dat fiind ca sunt un consilier apropiat al lui Jacques Chirac, a mai spus Pasqua, se incerarca a i se da, de asemenea, o lovitura".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.