China nu se va supune nici unei presiuni straine privind reforma ratei de schimb a yuanului, a declarat Premierul chinez Wen Jiabao, relateaza Agentia France Presse.
''Rata de schimb a yuanului releva suveranitatea Chinei. Noi urmam regulile e
China nu se va supune nici unei presiuni straine privind reforma ratei de schimb a yuanului, a declarat Premierul chinez Wen Jiabao, relateaza Agentia France Presse.
''Rata de schimb a yuanului releva suveranitatea Chinei. Noi urmam regulile economiei de piata, dar nu ne vom supune niciodata unei presiuni externe'', a declarat Jiabao catre delegatia comerciala americana. Seful Guvernului chinez a adaugat ca ''politizarea unei probleme economice nu contribuie la gasirea unei solutii''. Congresul american a amenintat cu impunerea de taxe vamale suplimentare pentru China in cazul in care nu va recurge la liberalizarea ratei de schimb a yuanului in urmatoarele sase luni, al carei nivel slab este considerat drept principalul motiv pentru avantajul competitiv al produselor chineze pe piata americana. Yuanul este legat de dolar printr-o rata de schimb de aproximativ 8,28 yuani pentru un dolar, rata care a fost stabilita din 1997, in urma crizei financiare asiatice. ''China isi va modifica rata de schimb atunci cand va considera de cuviinta, si nu la presiuni externe'', a promis Jiabao.
O astfel de reforma ar fi impiedicata pentru moment, pe de o parte de fragilitatea sistemului bancar chinez, iar pe de alta parte de teama sistemului chinez de a fi expus in acest moment unor miscari speculative de capitaluri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.