Procurorii anticoruptie au finalizat dosarul privatizarii SC Vitipomicola SA Samburesti Olt, trimitandu-I in judecata pe toti cei 11 inculpati in frunte cu Nicolae Havrilet, fost presedinte al CA al Agentiei Domeniilor Statului, si Dan Jiga, pe-atunc

Procurorii anticoruptie au finalizat dosarul privatizarii SC Vitipomicola SA Samburesti Olt, trimitandu-I in judecata pe toti cei 11 inculpati in frunte cu Nicolae Havrilet, fost presedinte al CA al Agentiei Domeniilor Statului, si Dan Jiga, pe-atunci director general al Directiei Generale Economice si Relatii Bugetare din Ministerul Agriculturii si Alimentatiei. Astfel, magistratii Judecatoriei Sectorului 2 urmeaza sa stabileasca pedepsele celor 11 inculpati, acuzati, potrivit rechizitoriului, de stabilirea unei valori mai mici a redeventei in contractul de concesionare privind suprafete de teren apartinand acestei societati si de savarsirea unor infractiuni conexe infractiunilor de coruptie prin care s-a creat un important prejudiciu statului roman.
Procurorii Sectiei a II-a a Parchetului National Anticoruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a fostului presedinte al CA din ADS, Niculae Havrilet, a fostului director general al MAA, Dan Jiga, precum si a fostului director general al Directiei de Integrare Europeana si Cooperare Internationala, Silvia Capitanu, acuzati de comiterea unor infractiuni de neglijenta in serviciu, in timp ce Eremia Pop, directorul serviciului Concesionare in cadrul ADS, este invinuit de stabilire, cu intentie, a unei valori diminuate a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar, fals intelectual si abuz in serviciu in forma continuata.
Alti trei directori, Teodor Enache, Gabriel Rotaru si Ion Valc, seful serviciului juridic, Gheorghe Grijac, precum si secretarul Comisiei de negociere, Georgeta Niculae, toti din cadrul ADS, sunt acuzati de neglijenta in serviciu.
Cercetati penal sunt si reprezentantii Asociatiei Salariatilor "Samburesti", Gheorghe Ciuca, si al SC Vinarte SRL Bucuresti, Danut Oniga, sub acuzatiile de complicitate la stabilirea, cu intentie a unei valori diminuate a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar si abuz in serviciu contra intereselor publice.

1.103 hectare de teren concesionate

Potrivit anchetatorilor, in luna august 2000, Comitetul de coordonare a activitatii de privatizare din cadrul MAA a aprobat propunerea de vanzare a intregului pachet de actiuni gestionate de acest minister la SC Vitipomicola SA Samburesti (100%) prin negociere directa. Concomitent, a fost declansata si procedura de concesionare a suprafetei de 1.103 hectare din terenurile aflate la dispozitia acestei societati. Dosarul de prezentare al SC Vitipomicola Samburesti a fost intocmit de Directia Generala de Privatizare a Patrimoniului din cadrul MAA, iar Caietul de Sarcini aferent concesionarii terenului agricol, de catre lucratorii ADS.
Comisia mixta de negociere pentru vanzarea actiunilor si concesionarea terenului era alcatuita din Pop Eremia, Dan Jiga, Silvia Capitanu si Georgeta Niculae, in cursa pentru privatizare ramanand, ca investitori, doar Asociatia Salariatilor "Samburesti" si o societate comerciala straina.
Ofertele financiare depuse de cei doi investitori au fost analizate luandu-se in calcul pretul/actiune, redeventa, modalitatea de plata a pretului, investitiile din surse proprii si investitiile pentru intretinerea terenului. In cazul ambelor oferte financiare, redeventa oferita a fost defalcata pe categoria de folosinta a terenului si calculata in functie de suprafata stipulata in Caietul de Sarcini, folosindu-se incadrarea in categoria de folosinta "arabil" a terenurilor pe care se aflau vii si livezi.
Membrii Comitetului de Coordonare a Activitatii de Privatizare au ales, prin vot unanim, Asociatia Salariatilor "Samburesti", incheindu-se contractul de vanzare-cumparare a celor 430.774 actiuni detinute de MAA la SC Vitipomicola SA, la pretul de un milion de dolari, si concesionarea celor 1.103 hectare teren aflat in administrarea acestei societati.
De asemenea, din analiza clauzelor contractului, s-a retinut diminuarea redeventei de la 685 kg. grau/ha la 540 kg. grau/ha, contrar ofertei finale, ferme si definitive, in baza careia Asociatia Salariatilor castigase negocierea.
Totodata, suprafata acordata spre exploatare acestei Asociatii a fost diminuata cu aproape 58 de hectare, fata de suprafata propusa concesionarii de catre Administratia Domeniilor Statului prin Caietul de Sarcini.
Totodata anchetatorii au stabilit ca, in aceeasi zi cu incheierea contractului de concesionare, ADS a intocmit un alt contract similar pentru o suprafata de 57,98 teren agricol, reprezentand chiar diferenta de suprafata rezultata din diminuarea terenului dat spre exploatare Asociatiei Salariatilor.
Contractul a fost incheiat cu societatea comerciala Vinarte SRL Bucuresti, iar obiectul acestuia il constituie exploatarea suprafetei respective, la care se adauga inca 2 hectare de teren neagricol. De aceasta data, societatea bucuresteana nu a participat in nici un fel la negocieri, semnatarii contractului de concesionare in favoarea acestei societati a suprafetei de 60 hectare de teren agricol si neagricol, incalcand legea referitoare la regimul concesiunilor.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.