Cine si-a facut socoteala ca prin eliminarea de la Putere a "comunistilor reformati" ai lui Nastase si Iliescu si prin adoptarea entuziasta a "revolutiei portocalii" liberalo-democrate Europa ne va lua degraba in bratele ei generoase s-a inselat amar
Cine si-a facut socoteala ca prin eliminarea de la Putere a "comunistilor reformati" ai lui Nastase si Iliescu si prin adoptarea entuziasta a "revolutiei portocalii" liberalo-democrate Europa ne va lua degraba in bratele ei generoase s-a inselat amarnic... Din capitalele europene se aud din ce in ce mai des "maraieli" la adresa Romaniei. Iar "cuplul" Romania - Bulgaria e pus din nou sub semnul intrebarii din cauza ezitarilor si balbaielilor primei, dar si a cadentei nemtesti adoptate de a doua.
N-ar fi deloc de mirare ca in septembrie, la termenul crucial al evaluarii performantelor Romaniei, Uniunea Europeana sa ne spuna parinteste: "Voi mai stati un an!". De fapt, prin mai multe declaratii facute in ultima vreme, unii oficiali romani incearca sa ne pregateasca pentru aceasta eventualitate prin cuvinte mestesugite. Noua "decuplare" a Romaniei de Bulgaria in cursa pentru momentul 1 ianuarie 2007 a fost evidenta si saptamana trecuta. Aflata in vizita la Bucuresti, comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes, a tras o sapuneala zdravana autoritatilor romane si ne-a avertizat in privinta clauzei de salvgardare (posibilitatea ca aderarea Romaniei sa fie amanata cu un an).
Aceeasi doamna, ajunsa peste doua zile la Sofia, le spunea vecinilor nostri "premianti": "Atat timp cat Bulgaria va continua buna activitate de pana acum, sunt convinsa ca va reusi sa incheie pregatirile pentru a adera in 2007, iar raspunsul meu e ca nu exista nici un risc sa fie intarziata aderarea". Pe la Cotroceni s-o fi auzit? Ori, poate, presedintele Basescu este prea ocupat cu "exportul de democratie" prin republicile foste sovietice...


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.