Damian Dorin, Bucuresti: ""Sunt handicapat gradul I si stau la pat deoarece sunt paralizat de cinci ani. Solicit ajutor pentru a gasi arhivele Intreprinderii de Constructii Otopeni, care apartine de UTCA. Acestea imi sunt necesare la recalcularea pen
Damian Dorin, Bucuresti: ""Sunt handicapat gradul I si stau la pat deoarece sunt paralizat de cinci ani. Solicit ajutor pentru a gasi arhivele Intreprinderii de Constructii Otopeni, care apartine de UTCA. Acestea imi sunt necesare la recalcularea pensiei. In luna octombrie 2004 am facut adrese la Arhivele Statului, la Ministerul Transporturilor, la Guvern, dar nu am primit nici un raspuns. Ce pot sa fac?""
RASPUNS: Revenim cu o completare la raspunsul pentru dvs., pe care l-am publicat la data de 13 aprilie. Potrivit Arhivelor Nationale, prin adresele nr. 25485/15.04.2005 si 3988/04.05.2004, vi s-au comunicat ca au fost cercetate evidentele de la CC al UTC - Sectiile Constructii si Gospodarire, si s-a constatat ca nu figurati in statele de plata din perioada 1952-1954 de la aceste sectii. De asemenea, vi s-a comunicat faptul ca Arhivele Nationale nu detin state de plata de la Intreprinderea de Constructii Otopeni. Avand in vedere ca intreprinderea sus-amintita a apartinut si de Comitetul Central al Partidului Comunist Roman, personalul calificat de la Arhivele Nationale va recomanda sa va adresati Regiei Autonome Administratia Patrimoniului de Stat, cu sediul in Strada Moliere 2-4, Sector 1, Bucuresti. Catu Constantin, Turnu Severin: ""Am o microintreprindere. Angajatii firmei sunt eu si sotia mea. As dori sa imi spuneti ce pot face din punct de vedere legal pentru ca sa nu mai platesc taxa radio si tv, din moment ce nu detin astfel de aparate. Mentionez ca am facut o sesizare la Electrica, dar s-a soldat cu un esec.""
RASPUNS: De la Electrica SA am primit pentru dumneavoastra urmatorul raspuns: ""In conformitate cu Legea nr. 533/11.12.2003, publicata in Monitorul Oficial nr. 895/15.12.2003, art. I, alin. (3) ""persoanele juridice cu sediul in Romania au obligatia sa plateasca o taxa pentru serviciul public de radiodifuziune si o taxa pentru serviciul public de televiziune, in calitate de beneficiari ai acestor servicii"". Conform Contractelor de Mandat incheiate cu Societatile Romane de Radiodifuziune si respectiv Televiziune, SC Electrica SA are obligatia de introducere la plata taxelor pentru serviciile publice de radiodifuziune si televiziune a tuturor abonatilor acesteia (cu exceptia celor scutiti in baza legilor speciale). Persoanele juridice care se incadreaza in categoria mictrointreprinderilor, potrivit prevederilor legale in vigoare, au obligatia sa plateasca taxele lunare pentru serviciile publice de radiodifuziune si televiziune numai pentru sediul social, indiferent cate subunitati au. In cazul in care la sediul persoanei juridice, al filialei, sucursalei sau al altor subunitati contractul este incheiat pe persoana fizica, la adresa respectiva se incaseaza numai taxele pentru persoana juridica. Persoanele juridice care solicita scutire de la plata taxelor pentru serviciile publice de radiodifuziune si televiziune si care poseda documente doveditoare in acest sens pot completa si depune formularul ""cerere de scutire persoane juridice"", insotit de documentele justificative (in copie), la subunitatile SDFEE ""Electrica Oltenia"" SA, in cazul domnului Catu, la SDFEE Drobeta. In cazul microintreprinderilor, scutirea de la plata taxelor pentru serviciile publice de radiodifuziune si televiziune se poate aplica persoanelor juridice fara activitate, care depun documente doveditoare in acest sens la subunitatile SCFDFEE ""Electrica Oltenia"" SA (declaratia pe proprie raspundere semestriala si declaratia 100 depusa la Administratia Financiara locala si vizata). Sasa Dumitru: ""Dupa Revolutie am lucrat cu contract la o firma in strainatate timp de 4 ani. Cum pot face ca acesti ani sa fie luati in calcul la calcularea vechimii in campul muncii?""
RASPUNS: Codul Muncii precizeaza ca vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2003 se probeaza cu carnetul de munca. In cazul in care nu posedati carnet de munca, vechimea in munca se reconstituie la cerere de catre instanta judecatoreasca competenta sa solutioneze conflictele de munca, pe baza inscrisurilor sau a altor dovezi din care sa rezulte faptul ca ati lucrat in timpul celor 4 ani in strainatate. Cretu Ioana: ""Exista din punct de vedere juridic o lege in care se precizeaza ca daca o persoana are anemie ale carei valori ajung deseori intre 4% si 7%, acea persoana este in acea perioada considerata a fi fara discernamant?""
RASPUNS: Potrivit specialistilor de la Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap, ""anemia poate determina anumite tulburari psihice, dar nu lipsa de discernamant. Aceasta afectiune nu reprezinta cauza de handicap decat in cazul in care este congenitala si se manifesta pana la varsta de 26 de ani"".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.