Liderii UDMR si ministrul Culturii, Mona Musca, au reusit sa ajunga la o intelegere asupra prevederilor proiectului de lege a minoritatilor, care urmeaza sa fie promovat in sedinta de Guvern de saptamana viitoare si, ulterior, introdus in Parlament.
Liderii UDMR si ministrul Culturii, Mona Musca, au reusit sa ajunga la o intelegere asupra prevederilor proiectului de lege a minoritatilor, care urmeaza sa fie promovat in sedinta de Guvern de saptamana viitoare si, ulterior, introdus in Parlament. Surse din Coalitie, citate de Mediafax, au declarat ca Mona Musca a avut o intrevedere, joi seara, cu vicepremierul Marko Bela, deputatul UDMR Marton Arpad, unul dintre initiatorii proiectului de lege, si seful Departamentului guvernamental pentru minoritati, Jozef Koto. In urma acestei intrevederi, cele doua parti au convenit asupra formei finale a proiectului de lege, dupa ce reprezentantii UDMR au acceptat sa faca unele modificari, cerute de ministrul Culturii. Acele modificari se refera la atributiile Consiliului Minoritatilor, despre care Mona Musca a considerat ca sunt prea "favorabile" pentru UDMR.
"A avut loc o discutie in urma careia am reusit sa clarificam punctele de vedere ale celor doua parti. Am cazut de acord ca, in esenta, nu exista divergente intre noi si ministrul Culturii insa in cazul unor prevederi trebuie sa gasim o alta formulare, acceptabila pentru ambleme parti", a precizat udemeristul Marton Arpad. El a adaugat ca este vorba despre modul in care va fi fi cerut avizul Consiliului, in probleme de interes pentru minoritati.
Nemultumirile Ministrului Culturii
Surse din cadrul Coalitiei sustin ca Mona Musca a respins de mai multe ori proiectul UDMR privind legea minoritatilor, pe motiv ca documentul acorda prea multe facilitati acestei formatiuni politice, in problema minoritatilor din Romania. Aceleasi surse sustin ca Mona Musca a amenintat cu demisia, in cazul in care Guvernul va aproba respectivul proiect de lege intr-o forma neagreata de Ministerul Culturii. Ca atare, reprezentantii UDMR si ministrul Culturii au avut mai multe discutii in legatura cu prevederile proiectului legii minoritatilor.
Totodata, senatorul UDMR, Eckstein Kovacs Peter, a propus ieri ca guvernul sa-si asume responsabilitatea pentru promovarea unui pachet de legi care sa includa reforma in Justitie, legea proprietatii si cea minoritatilor. Eckstein a declarat, intr-o conferinta de presa, ca nu s-a consultat cu colegii sai din coalitia de guvernare, dar considera ca ar fi o solutie foarte buna ca executivul sa vina in fata parlamentului cu acest pachet de legi, care sa includa si legea minoritatilor. In acelasi context, Eckstein Kovacs Peter a apreciat ca pe marginea legii referitoare la proprietate, consultarile au mers foarte bine, iar UDMR a luat decizia sa sustina acest proiect. (R.A.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.