Carte - monografii si cataloage de arta (Petrascu, Aman, Luchian), dictionare de limbi straine, enciclopedii -, lucrari de pictura si grafica semnate de autori interbelici, piese de mobilier, acesta este inventarul ofertelor din Bd. Ion Mihalache nr.
Carte - monografii si cataloage de arta (Petrascu, Aman, Luchian), dictionare de limbi straine, enciclopedii -, lucrari de pictura si grafica semnate de autori interbelici, piese de mobilier, acesta este inventarul ofertelor din Bd. Ion Mihalache nr. 42-52, unde functioneaza, in regim de consignatie, o galerie-anticariat administrata de Compania Carte-Librarii.
Prezenta Elvirei Samoila, care lucreaza in acest adevarat imperiu al artelor de aproape 30 de ani, este un motiv in plus gratie caruia selectia obiectelor beneficiaza de rigoare si bun gust. "Din pacate, oamenii sunt insa din ce in ce mai putin interesati de carte", ne spune Elvira Samoila. "Din cand in cand se mai cauta cataloage de arta si dictionare de limbi straine. "Istoria literaturii romane" de George Calinescu, un volum din "Enciclopedia" lui Dimitrie Gusti, pe care am reusit sa le vindem, sunt doar cateva exemple care nu spun totul despre necesitatea lecturii sau stringenta informatiei in noul context socio-cultural de la noi. De asemenea, a scazut interesul si pentru cartea religioasa, altadata foarte solicitata", adauga interlocutoarea noastra.
In schimb, arta plastica, intr-o selectie ce frizeaza inspirata sa orientare spre valorile perioadei interbelice, este bine reprezentata. Uleiuri, pasteluri, acuarele semnate de nume de rezonanta ale domeniului (dar si de autori aproape uitati!), printre care Octav Bancila, Paul Verona, Ion Marinescu Valsan, Ludovic Antal, Eugen Ispir, Dan Ialomiteanu, Aurel Hentia, Zoe Vermont, Ileana Codreanu, Ion Popescu-Negreni, precum si copii dupa lucrari reprezentand Scoala olandeza, aduse de pe piata europeana, sunt evaluate la preturi cuprinse intre 2.000.000 si 64.000.000 de lei. Piesele de mobilier in stil Louise-Philippe (cu elemente din stilurile bizantin, Renastere, rococo, Ludovic XVI) la sume cuprinse intre 10.000.000 si 46.000.000 de lei, confera spatiului o ambianta de mare rafinament pe care multi dintre noi si-ar dori-o.
"Numai ca putina lume stie ce vrea, atunci cand trece pragul unei galerii de antichitati", afirma Elvira Samoila. Marea sa dezamagire este aceea ca tineretul nu se arata deloc preocupat de toate acestea. Nu neaparat pentru a cumpara, cat mai ales pentru a privi. "Doar 0,05 la suta dintre ei - tineri intre 15 si 20 de ani - se incumeta sa mai intre si chiar sa solicite lamuriri in legatura cu o lucrare sau un artist. Atunci sunt cu adevarat incantata si incerc sa-i introduc in tainele acestui univers de care cei mai multi par sa fie despartiti prin ani-lumina".
Sa fie axioma salvarii prin arta mai aproape de utopie decat de promisiunea unei impliniri reale, la care speram cu totii?!


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.