Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, care urmeaza sa fie ratificat pe 17 mai in Parlament, a fost avizat ieri, in unanimitate de membrii Comisiilor juridice ale Senatului si Camerei Deputatilor si de cei ai Comisiei pentru integrare e

Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, care urmeaza sa fie ratificat pe 17 mai in Parlament, a fost avizat ieri, in unanimitate de membrii Comisiilor juridice ale Senatului si Camerei Deputatilor si de cei ai Comisiei pentru integrare europeana. Pentru a-i convinge de oportunitatea semnarii documentului, negociatorul sef cu UE, secretarul de stat Leonard Orban, a aplicat la o tactica cel putin bizara, indemnandu-i pe acestia sa avizeze un document ''de doua ori mai prost decat ar trebui sa fie".
Orban, care a fost adjunctul fostului negociator sef, Vasile Puscas, si-a facut, involuntar, prin aceste declaratii, autocritica, afirmand ca Tratatul de aderare reprezinta rezultatul negocierilor din perioada februarie 2000 - decembrie 2004.
Printre deficientele documentului, secretarul de stat MIE a amintit absenta "adaptarilor tehnice", specifice aderarii Romaniei, care urmeaza sa fie definitivate "mai aproape de momentul integrarii".

Daca incalcam angajamentele, trebuie sa inapoiem toti banii luati de la UE

Insa una dintre cele mai importante clauze cuprinse in Tratat este cea referitoare la obligatia Romaniei de a inapoia Comisiei Europene sumele cheltuite din 8 decembrie 2004 pana in momentul aderarii efective in cazul in care nu respecta aquis-ul comunitar.
Orban a trecut in revista si clauzele de salvgardare, sase la numar, dintre care trei au caracter general si nu conduc la amanarea aderarii, iar celelalte - una generala, alta privind piata interna, iar cea de-a treia referitoare la justitie si afaceri interne - pot conduce la intarzierea integrarii cu un an.
Fostul negociator sef, Vasile Puscas, a precizat ca PSD va sprijini si va vota ratificarea Tratatului de aderare, in opinia sa Guvernul, Parlamentul si societatea civila trebuind sa isi asume un program de informare privind obligatiile asumate de Romania pentru integrarea in UE. Pozitia sa a fost sustinuta si de reprezentantii PPRM, PD si PC.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.