Scandalul dintre furnizorii de produse medicale si Ministerul Sanatatii (MS) a ajuns, in sfarsit, si la urechile premierului Calin Popescu Tariceanu. Furnizorii de materiale sanitare acuza MS ca nu ia nici o masura pentru ca spitalele sa-si achite da

Scandalul dintre furnizorii de produse medicale si Ministerul Sanatatii (MS) a ajuns, in sfarsit, si la urechile premierului Calin Popescu Tariceanu. Furnizorii de materiale sanitare acuza MS ca nu ia nici o masura pentru ca spitalele sa-si achite datoriile catre ei, iar ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, le reproseaza furnizorilor ca au livrat catre unitatile spitalicesti produse medicale de proasta calitate care ar fi putut sa puna in pericol viata pacientilor. Tariceanu, in speranta ca va stinge conflictul, i-a chemat la Guvern, in urma cu doua zile, pe reprezentantii MS, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Asociatiei Spitalelor din Romania si Colegiului Medicilor Bucuresti. Din partea furnizorilor de produse medicale nu a fost nimeni ''convocat'' la aceasta intalnire. ''S-a facut o mare nedreptate. A fost incorect faptul ca din partea Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM) nu a fost chemat nici un reprezentant'', ne-a declarat, indignat, Ion Ciceala, directorul executiv al AFPM.
In acelasi timp, el sustine ca prin neparticiparea AFPM la intalnirea de la Guvern, premierului i-au fost prezentate "informatii incomplete", care creeaza "un curent de opinie negativ despre furnizori".
Premierul Tariceanu, dupa discutia cu autoritatile sanitare si reprezentantii spitalelor, a cerut MS, ca in cursul zilei de astazi, sa-i aduca un raport privind gestionarea banilor publici de catre unitatile spitalicesti. Mai mult, dupa ce a ascultat "plangerile" ASR si CMB referitoare la calitatea proasta a materialelor sanitare primite de spitale, prim-ministrul a solicitat Parchetului General sa inceapa o ancheta in randul furnizorilor care livreaza produse ce pun in pericol viata bolnavilor. In replica, Ion Ciceala ne-a declarat ca afirmatiile autoritatilor sanitare despre calitatea necorespunzatoare a materialelor sanitare sunt grave: "Aceste afirmatii nu pot fi sustinute tehnic de catre autoritati. Cerem premierului sa ne dea si noua posibilitatea sa vorbim cu el". Pe de alta parte, tot in cadrul intalnirii de la Guvern, ASR si CMB i-au spus premierului ca in cele mai multe cazuri le este imposibil sa returneze furnizorilor materialele de "calitate dezastruoasa" pentru a beneficia in timp util de alte produse, din cauza ca reglementarile in vigoare prevad inlocuirea acestora in termen de 30 de zile.
Furnizorii de produse medicale sunt decisi sa ajunga la premier. Pana atunci au incercat sa-i explice prin intermediul unei scrisori cum stau lucrurile in sistemul sanitar din punctul lor de vedere. In opinia AFPM, subfinantarea si nerespectarea legislatiei privind achizitiile publice au generat criza actuala. Totodata, reprezentantii AFPM ii atrag atentia lui Tariceanu asupra faptului ca furnizorii au sistat livrarile catre spitale din cauza datoriilor pe care acestea le au din perioada noiembrie 2003 - decembrie 2004: "Orice legatura care se face intre calitatea produselor livrate spitalelor si plata arieratelor este o incercare regretabila de dezinformare a opiniei publice si a dumneavoastra si urmareste abaterea atentiei de la problema reala si tergiversarea situatiei actuale".
In acelasi timp, AFPM cere ca reprezentantii autoritatilor sanitare care au declarat ca prin livrarea de materiale sanitare necorespunzatoare, furnizorii au pus in pericol viata pacientilor sa raspunda pentru ceea ce au spus conform legii. In finalul scrisorii, AFPM solicita plata neconditionata a datoriilor pe care spitalele le au la furnizori. Oricum, dupa cum a declarat Ciceala, "deocamdata", furnizorii asteapta ca premierul sa-i asculte si pe ei.

Sorin Oprescu: Blocajul e provocat de saracia bugetului

Afrodita Cicovschi

Responsabilii din sanatate sunt de parere ca blocajul este provocat de saracia bugetului. Referitor la acest aspect, Sorin Oprescu, directorul Spitalului Universitar, ne-a declarat ca "nu exista prost management", dar ca, "negocierile de anul acesta cu casele de sanatate nu s-au facut asa cum trebuie".

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.