Premierul Tariceanu a anuntat, ieri, ca a solicitat evacuarea persoanelor din zona Vaii Nehoiului, din localitatea Bontu, ale caror case sunt in pericol de prabusire din cauza alunecarilor de teren. El a precizat ca in aceasta situatie se afla 75 de
Premierul Tariceanu a anuntat, ieri, ca a solicitat evacuarea persoanelor din zona Vaii Nehoiului, din localitatea Bontu, ale caror case sunt in pericol de prabusire din cauza alunecarilor de teren. El a precizat ca in aceasta situatie se afla 75 de case care trebuie evacuate. "Am discutat cu ministrul Vasile Blaga si vom lua masurile necesare pentru evacuarea locuintelor, chiar daca locuitorii nu doresc acest lucru. Nu putem accepta o astfel de situatie in care viata lor este pusa in pericol. In caz contrar, exista riscul sa ne indreptam spre o noua catastrofa in zona", a spus Tariceanu. Potrivit premierului, autoritatile trebuie "sa faca apel la cadrul legal" in cazul persoanelor care vor refuza sa evacueze casele aflate in pericol de prabusire. "Din pacate, este o situatie foarte neplacuta pentru locuitori, dar trebuie sa luam in considerare, in mod serios, riscurile care decurg", a spus Tariceanu. Premierul a precizat ca autoritatile locale ii vor sprijini pe locuitorii nevoiti sa-si evacueze casele, atat din punct de vedere financiar, cat si in ceea ce priveste identificarea locurilor de amplasare a gospodariilor. Prefectul judetului a declarat ca a identificat deja un loc pentru stramutarea locuitorilor afectati si pentru construirea de noi case. Zona Nehoiu a fost afectata, in ultimele zile, de viituri puternice si alunecari de teren, situatie in care zeci de gospodarii fiind in pericol de prabusire.
Oamenii nu vor sa-si paraseasca locuintele
In urma anuntului facut de premier, autoritatile locale din Bontu Mare si un reprezentant al Consiliului Judetean Buzau au mers din casa in casa, pentru a evalua pierderile provocate de alunecarile de teren din ultimele zile. Potrivit lui Adrian Husu, viceprimarul comunei Siriu, de care apartine localitatea Bontu Mare, aproximativ 12 gospodarii sunt in pericol major sa se surpe in urmatoarele ore, riscul prabusirii existand si in cazul celorlalte locuinte si anexe. Conform sursei citate, oamenii refuza sa-si paraseasca gospodariile. Satul Bontu Mare este izolat de mai multe zile, legatura cu comuna putandu-se face doar pietonal.
Podul de la Maracineni gata in septembrie
Proiectul de constructie a noului pod de la Maracineni va fi finalizat pana la sfarsitul lunii septembrie, fondurile necesare fiind estimate, pana in prezent, la circa zece milioane de euro, informeaza Mediafax. Noul pod il va inlocui pe cel care a fost distrus de apele raului Buzau, intrerupand astfel circulatia pe DE 85. Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a aflat, ieri, in localitatea buzoiana Maracineni, pentru a evalua proiectul de constructie a noului pod din zona, si solutiile tehnice de finalizare a lucrarilor pana cel mai tarziu la sfarsitul lunii septembrie. El a amintit ca, pana la terminarea lucrarilor, traficul usor va fi asigurat de un pod improvizat, prima parte a acestui proiect urmand sa fie terminata in aproximativ o saptamana. Premierul a aprecizat ca fiind corecta solutia tehnica propusa de proiectant pentru noul pod. Ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, a declarat ca suma estimata pana in prezent pentru constructia noul pod de la Maracineni este de aproximativ 10 milioane euro, fara insa ca evaluarile sa fie finalizate. Fondurile necesare constructiei vor fi asigurate si printr-un credit in valoare totala de circa 80 milioane de euro, pe care ministerul il va contracta de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, a precizat Dobre. In paralel, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Locuintei va incepe o ancheta privind cauza prabusirii podului de la Maracineni.
Ploile au lasat Giurgiul fara curent
Mai multe cartiere din municipiul Giurgiu au ramas fara energie electrica in urma ploii torentiale care a cazut la Giurgiu in noaptea de miercuri spre joi, informeaza Rompres. O retea de medie tensiune care asigura alimentarea cu energie electrica in municipiul Giurgiu s-a defectat din cauza ploii. Potrivit directorului SC Electrica Giurgiu, Ion Ionescu, lucratorii au muncit timp de mai multe ore pentru a remedia defectiunea. Statia meteo din municipiul Giurgiu a inregistrat cantitati de apa de peste 12 l/mp in urma ploii cazute in municipiul Giurgiu, in ultimele 24 de ore. Ploi torentiale au mai cazut ieri si in localitatile Calugareni, Facau, Mihailesti si Vidra, unde cantitatile de apa inregistrate au fost cuprinse intre 10 - 20 l/mp.
Alunecari de teren iminente in Iasi
Iminentele alunecari de teren din judetul Iasi care se vor produce din cauza ploilor cazute in ultima saptamana pun in pericol stalpii de inalta tensiune, informeaza Rompres. Din cauza ploilor abundente, in mai multe comune din judetul Iasi au inceput sa se produca alunecari de teren. Una din consecintele surparilor de pamant ar fi periclitarea stabilitatii stalpilor de tensiune. Din acest motiv, Electrica se asteapta la grave avarii la reteaua electrica. Potrivit reprezentantilor institutiei zonele cu cel mai mare risc de alunecare se gasesc in comunele Popricani, Ciortesti, Miroslava si Vladiceni. "Riscul alunecarilor de teren este foarte ridicat. La cel mai mic cutremur, avand in vedere ca straturile de pamant sunt imbibate cu apa, pot aparea avarii grave", a declarat Ioan Ciutea, directorul Electrica. Pentru a interveni in astfel de cazuri, au fost pregatiti pentru inlocuire stalpi de lemn pentru sustinerea cablurilor electrice, mai usor de montat in astfel de cazuri.
Bani pentru curatenie
Executivul a decis, in sedinta de ieri, alocarea a 10 miliarde de lei judetului Timis pentru realizarea masurilor urgente de deratizare si dezinfectare a zonelor inundate, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Totodata, au fost acordate gratuit 150 de tone de motorina, echivalentul a 5 miliarde de lei, pentru asigurarea functionarii utilajelor de drenare din zonele afectate de inundatiile din Timis. Motorina va fi scoasa de la Rezervele de stat, reintregirea stocului urmand sa se faca in 2006.
Ajutor extern pentru zonele sinistrate
Ambasadele Germaniei si Coreei de Sud au anuntat ca vor contribui la fondul pentru ajutorarea sinistratilor. Potrivit unui comunicat de presa al Ambasadei Germaniei, bunurile ce vor fi donate vor fi in valoare de 50.000 de euro, ce se alatura donatiilor particulare germane si la cele ale guvernului landului Bavaria. Pentru inceput este prevazuta aprovizionarea a 1500 de persoane din localitatile Cruceni si Otelec cu alimente si materiale igienice de baza, pentru o perioada de 2 luni. In plus, peste 700 de case afectate de inundatii vor fi igienizate. Ieri urma sa soseasca la Timisoara si Bucuresti o delegatie din partea Serviciului German de Asistenta Tehnica care va analiza situatia din zonele afectate, pentru a pregati trimiterea de ajutoare.
Guvernul Republicii Coreea a decis sa contribuie cu 30.000 de dolari la fondurile destinate ajutorului de urgenta pentru victimele inundatiilor dezastruoase, in special din regiunile Timis si Caras Severin, se arata intr-un comunicat de presa al ambasadei. Suma va fi virata direct Guvernului Romaniei. "Guvernul si poporul coreea doresc sa isi exprime sincera compasiune pentru aceasta nefericita calamitate naturala", iar contributia, "desi insuficienta ca suma, reprezinta expresia bunelor intentii ale poporului coreean fata de poporul roman", precizeaza comunicatul.
Statul face rezerva de case
Asociatia constructorilor de locuinte cu tehnici rapide de executie (APROCOR) considera ca Guvernul trebuie sa achizitioneze, pentru rezerva de stat, "case de interventie", care sa poata fi folosite in conditii de calamitate, astfel incat sa fie evitata o situatie de genul celei din Timis, informeaza Mediafax. Presedintele executiv al APROCOR, Mihai Aurel Steiciuc, a declarat ca aceasta asociatie a propus Guvernului ca astfel de case de interventie sa fie realizate din panouri din lemn, cu termoizolatie, panourile fiind cu durata de viata nelimitata, din lemn uscat si tratat. "O asemenea casa cu o suprafata medie de 70 mp construiti se poate monta in maximum doua zile", a spus Steiciuc, care a sustinut ca este necesara constituirea unei rezerve de case de interventie pentru solutionarea rapida a problemelor ce intervin in situatii de criza. "Acum, neavand nimic in rezerva de stat, suntem nevoiti ca in cateva luni sa facem ceea ce ar fi trebuit facut in cativa ani, refacerea acestor case definitiv. Chiar daca situatia din Timis va fi remediata prin acest hei-rup national, problema in sine, a rezervei de case de interventie, trebuie sa ramana in atentia Executivului", a spus Steiciuc. El a spus ca astfel de solutii sint adoptate "in toata lumea civilizata" si a subliniat ca APROCOR a mai facut Guvernului o asemenea propunere in urma cu trei ani.
Pompele de la Aversa seaca la buzunar
Dupa ce ultimele zile au fost dominate de scandalul pompelor, ieri, prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, a declarat ca terenurile inundate vor fi desecate si cu ajutorul pompelor de la Aversa. A fost un razboi al declaratiilor, unde directorul de la Aversa a sustinut ca a informat oficiali romani despre pompele romanesti, iar guvernantii au ripostat ca nu stiu nimic, si oricum, pompele de la Aversa sunt de capacitate mult mai mica decat cele unguresti, de 1800 mc/h, si care sunt echipate complet.
Ieri, autoritatile din Timis au declarat ca vor folosi, pentru scoaterea apei din zonele inundate, si pompe romanesti, de la SC Aversa, insa punerea in functiune a acestora va dura cateva zile si va presupune costuri de peste doua miliarde de lei, informeaza Mediafax. Ovidiu Draganescu a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca Aversa a promis ca pune la dispozitie, cu imprumut, trei pompe - doua cu o capacitate de 4500 mc/h si una cu o capacitate de aproape patru ori mai mica, aceasta urmand sa fie instalata, probabil, pana luni, in zona Rudna - Cruceni. Draganescu a spus, insa, ca pana cand pompele vor incepe sa scoata apa din zonele inundate va trece mult timp, pentru ca utilajele nu au tubulatura necesara, iar aceasta trebuie cumparata. Apoi, instalarea va fi facuta de Petrom Service, iar deservirea va fi realizata de specialisti de la ANIF, in cazul in care cei de la Apele Romane vor reusi sa amenajeze platformele pe care vor fi asezate pompele pentru stabilitate. La randul sau, presedintele CJ Timis, Constantin Ostaficiuc, a spus ca, pentru achizitionarea acestei tubulaturi si pentru motorina necesara pompelor, institutia va majora bugetul Inspectoratului de Urgenta cu 2,2 miliarde de lei. In prezent, in zona localitatii Otelec sunt in functiune 7 din cele 25 de pompe aduse din Ungaria.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.