Comunitatea Romanilor din Rhin-Main (CROM) este una dintre cele mai importante asociatii ale conationalilor nostri din Germania (unde traiesc peste 500.000 de romani si cam tot atatia sasi si svabi originari din Romania). A fost infiintata in 1996, c
Comunitatea Romanilor din Rhin-Main (CROM) este una dintre cele mai importante asociatii ale conationalilor nostri din Germania (unde traiesc peste 500.000 de romani si cam tot atatia sasi si svabi originari din Romania). A fost infiintata in 1996, cu sediul in orasul Offenbach, din imediata apropiere a marelui Frankfurt, avand sute de membri si sustinatori din zona (Mannheim, Bad Mergentheim, Baden-Baden, Aachen, Hanau, Neidernhausen etc). Sufletul acestei asociatii a fost si este informaticiana Brandusa Massion, chiar daca actualmente a predat conducerea ziaristului Mircea Tudoran, bizuindu-se pe colaborarea unor entuziasti care cultiva limba si istoria romanilor, organizeaza actiuni de cunoastere a traditiilor si obiceiurilor stramosesti, sarbatoresc marile personalitati ale neamului si zilele importante din calendarul crestin si laic. Relatiile noastre sunt statornice si suntem mereu informati de ceea ce intreprinde CROM pentru sustinerea si promovarea valorilor nationale.
Suntem rugati sa publicam scrisoarea CROM despre TVRi trimisa de multa vreme postului "international", adresantul nedandu-i citire la emisiunile "Scrisori deschise" sau "Scrieti-ne, va raspundem", deoarece epistola respectiva este critica si are sugestii de ameliorare a programelor. Pornind de la considerentul ca preferintele telespectatorilor sunt foarte diferite, semnatarii multumesc "pentru programul variat" conceput sa raspunda "diverselor categorii de gusturi". De aici insa pana la a nu tine seama de cerintele celor carora i se adeseaza TVRi este cale lunga; sunt luate in considerare si citite, in cele mai multe cazuri, "scrisori laudative, la adresa uneia sau alteia dintre prezentatoare". Iata cateva opinii:
"Sustinem insa aici ca emisiunile culturale si cele care ilustreaza actualitatea politica si socio-economica trebuie sa aiba prioritate pentru noi, cei din strainatate, cel putin din doua motive: unul este ca, desi departe de tara, urmarim in permanenta cursul evenimentelor, in speranta ca noi, romanii, vom gasi, in sfarsit, dupa esecuri prelugite, calea noastra dreapta; al doilea motiv este ca in strainatate avem o supraoferta de emisiuni de divertisment, in mai multe limbi, de multe ori de calitate exceptionala, care pun in dezavantaj divertismentul romanesc. Pentru ca doamnele din emisiunile de divertisment TVRi si colegele lor sunt de la frumoase pana la superbe si de la vesele pana la exuberante, tocmai de aceea ele nu trebuie neaparat sa apara din ce in ce mai sumar imbracate, ci sa isi cultive atentia sincer interesata fata de invitatul lor, spontaneitatea discreta si rafinamentul. Dupa un sondaj efectuat acum doi-trei ani asupra televiziunilor publice europene, cand TVR a fost cotata, potrivit stirilor de la TVR1 de atunci, drept "cea mai triviala televiziune din Europa", era de asteptat sa ne redresam...
Despre stirile zilnice preluate de la TVR1, opinia CROM este din nou critica, amintindu-se ca, mai ales in timpul campaniei electorale din 2004, se constata sustinerea fatisa a PSD, dar "s-ar parea ca si in prezent vechile simpatii nu s-au stins". Mai mult, nu sunt semnificative pentru ei anumite fapte diverse "menite parca sa distraga atentia de la problemele reale ale Romaniei. Accidente de masina si de munca, incendii, intoxicatii, sinucideri se petrec curent pretutindeni, fara sa influenteze major mersul lumii. Nu este cazul ca asemenea stiri sa acapareze jurnalul". Se da si un exemplu de manipulare, in cazul relatarii de doua minute despre Congresul PNTCD, care a dus la infiintarea Partidului Popular Crestin: "A fost evidenta intentia Departamentului Stiri al TVR1 de a plasa in derizoriu un eveniment politic important al unui partid istoric. Prea putin am dedus care sunt obiectivele si deciziile congresului".
In finalul scrisorii necitite, semnatarii sfatuiesc: "Renuntati la balastul faptului divers si acordati atentia cuvenita stirilor de reala importanta. Promovati serios cultura, care ne mentine uniti in lume si ne reprezinta in strainatate. Dorim o televiziune obiectiva, constructiva, de bun gust, care sa informeze si sa formeze telespectatorul roman, pentru ca el este raspunzator de ordinea din tara lui".
Semneaza: Olga Andreescu, Brandusa Massion, Alina Carp, Dinu Ianculescu, dr. Gh. Olteanu, Mircea Tudoran si dr. Marieta Constandache, in numele conducerii CROM.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.