In timp ce jurnalistii romani si insotitorul lor traiau a 45-a zi de captivitate in Irak, la Bucuresti situatia devenea de-a dreptul exploziva. Aproape in acelasi timp cu apelul de solidarizare pentru eliberarea rapitilor facut de Traian Basescu, mai

In timp ce jurnalistii romani si insotitorul lor traiau a 45-a zi de captivitate in Irak, la Bucuresti situatia devenea de-a dreptul exploziva. Aproape in acelasi timp cu apelul de solidarizare pentru eliberarea rapitilor facut de Traian Basescu, mai multe organizatii nonguvernamentale acuzau politicieni, lideri de sindicat, dar si ziaristi ca au incercat sa instige la violenta participantii la manifestarile din Piata Universitatii. Pe de alta parte, postul Al-Jazeera considera neinspirata declaratia presedintelui Romaniei, in care se refuza orice negociere cu teroristii.
Seful statului a facut, ieri, apel pentru sprijin in rezolvarea crizei de la Bagdad. In deschiderea lucrarilor celui de-al VIII-lea summit al Procesului de Cooperare in Sud-Estul Europei (SEECP), Basescu a cerut solidaritate din partea sefilor de stat si de Guvern prezenti la reuniune pentru a sustine demersurile tarii noastre menite sa asigure aducerea acasa a rapitilor.
"In acest moment, Romania este una dintre tarile afectate direct de terorism, fiindu-va cunoscuta situatia celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak.
In aceste conditii, fac apel la dumneavoastra personal, lideri politici si de opinie, sa sustineti demersurile noastre menite sa asigure intoarcerea cetatenilor romani in tara", a declarat Traian Basescu. Seful statului roman, care a deschis, ieri, lucrarile summit-ului SEECP, considera ca in acest moment trebuie folosite toate mijloacele pe care tarile le au la dispozitie de a combate terorismul. "Avem un destin comun si ne confruntam, in principal, cu aceleasi provocari, fie ele conventionale sau nu, de la terorism la trafic de persoane si crima organizata", a subliniat Basescu.

O alta revolta in "Piata Universitatii"?

Ieri, spiritele s-au incins la maximum in urma unor declaratii lansate de Asociatia 21 Decembrie, potrivit carora manifestarile de solidaritate cu jurnalistii rapiti, organizate in Piata Universitatii, riscau sa se transforme in cu totul altceva. Asociatiile nonguvernamentale care au iesit in strada in Saptamana Mare spun ca mai multi politicieni, jurnalisti si chiar lideri ai minerilor din Valea Jiului le-au transmis mesaje de instigare la violenta pentru actiuni impotriva actualului Guvern.
Li s-a sugerat chiar sa blocheze zona si sa incendieze masinile Jandarmeriei si ale Politiei, care asigurau linistea si ordinea publica. Acestia nu au precizat insa cine anume avea astfel de interese, spunand ca toate aceste lucruri le vor face publice dupa revenirea in tara a jurnalistilor sechestrati in Irak. Mai mult decat atat, conducerea Asociatiei 21 Decembrie a afirmat ca multe dintre aceste persoane au venit in mijlocul multimii si au dat interviuri pentru mai multe posturi de televiziune, "pozand" in oameni de buna-credinta.
Ca reactie, postul arab Al-Jazeera taxeaza fara nici o retinere afirmatiile lui Traian Basescu privind aceasta situatie.
Intr-un comentariu referitor la soarta cetatenilor straini luati prizonieri in statul din Golf, televiziunea a preluat ultima declaratie a sefului statului. Guvernul Romaniei a anuntat ca nu va negocia o suma de bani sau politica externa cu persoanele care i-au rapit pe cei trei si care au oferit un ultimatum pentru retragerea trupelor romanesti din Irak in schimbul eliberarii acestora. Jurnalistii de la Al-Jazeera cred ca presedintele Romaniei a facut o miscare gresita prin anuntul sau, iar acest lucru ar putea afecta grav soarta ostaticilor din Irak.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.