Presedintele Traian Basescu a sustinut, ieri, in deschiderea lucrarilor summit-ului SEECP de la Bucuresti, ca stabilitatea si prosperitatea regionala nu se pot obtine fara solidaritate regionala, deoarece fixarea privirilor spre trecut duce la dezbin
Presedintele Traian Basescu a sustinut, ieri, in deschiderea lucrarilor summit-ului SEECP de la Bucuresti, ca stabilitatea si prosperitatea regionala nu se pot obtine fara solidaritate regionala, deoarece fixarea privirilor spre trecut duce la dezbinare, lipsa de respect reciproc si conflict. "Scrutarea impreuna a viitorului usureaza cooperarea", a apreciat Basescu. Seful statului a sustinut necesitatea asumarii statelor din Balcani a "leadership-ului" si "ownership-ului" regional, ca instrumente de lucru curente in activitatea din cadrul SEECP (Procesul de Cooperare in Europa de Sud-Est). Traian Basescu a remarcat "cu nedisimulata satisfactie" faptul ca se afla alaturi de "generatia de lideri politici chemati sa schimbe, utilizand vocea regiunii, viitorul acesteia". Presedintele si-a exprimat convingerea ca singura optiune valabila pentru stabilizarea si securizarea regionala o reprezinta integrarea europeana si euro-atlantica. El a mai spus ca, in tectonica politicii internationale, regiunea Balcanilor este prinsa intre "placa europeana" si aria extinsa a Marii Negre. Basescu a adaugat ca este nevoie de o strategie cuprinzatoare pentru edificarea democratiei si a securitatii in regiunea extinsa a Marii Negre. Seful statului a apreciat ca interesul Romaniei fata de vecinatatea sa estica este la fel de justificat ca si interesul Frantei, Italiei si Spaniei, in calitate de membri ai UE, fata de vecinatatea lor mediteraneana.
Presedintele Basescu a afirmat ca, indiferent de solutia care va fi identificata pentru viitorul Kosovo, impactul asupra regiunii nu poate fi subestimat si nici posibilele iradieri in zona Marii Negre si a vecinatatii estice. El a adaugat ca ramane in sarcina statelor din aceasta regiune sa gaseasca un raspuns comun la aceasta provocare de securitate, in acord cu Carta bunei vecinatati, stabilitatii, securitatii si cooperarii in Europa de Sud-Est. Summit-ul de la Bucuresti marcheaza finalul presedintiei romane a SEECP si preluarea conducerii organizatiei de catre Grecia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.