Procurorii anticoruptie au continuat ieri ancheta asupra modului in care s-au efectuat lucrarile de indiguire in zonele afectate de inundatii cu audierea Leontinei Ilie, sotia fostului ministru al Mediului, Aurel Constantin Ilie, si actionar al firme

Procurorii anticoruptie au continuat ieri ancheta asupra modului in care s-au efectuat lucrarile de indiguire in zonele afectate de inundatii cu audierea Leontinei Ilie, sotia fostului ministru al Mediului, Aurel Constantin Ilie, si actionar al firmei Aquaproiect, ne-au informat ieri surse judiciare.
Un alt aspect pe care anchetatorii l-ar putea lua in calcul ar fi un eventual conflict de interese, avand in vedere ca Leontina Ilie detinea pachetul majoritar de actiuni al societatii in timpul mandatului de ministru al sotului ei.
La numai o zi de la interpelarea directorului firmei Liliana Dragan, procurorii Sectiei a II-a a PNA au invitat-o pe Leontina Ilie, sotia fostului ministru al Mediului si actionar al Aquaproiect, careia i-au cerut detalii in legatura cu atribuirea in ultimii patru ani a unor contracte de proiectare despre care se presupune ca au fost incredintate direct societatii.
Timp de aproape trei ore, Leontina Ilie le-a raspuns anchetatorilor la intrebarile legate de atribuirea a 133 de contracte de constructii hidrologice firmei Apa Proiect, unde este actionar, totodata oferind detalii despre structura actionariatului si despre modul in care a preluat partile sociale de la Apa Proiect.
Firma Apa Proiect este asociat la Aquaproiect, unde Leontina Ilie este presedinte al Consiliului de Administratie, iar administrator este Liliana Dragan.
In ceea ce priveste societatea Apasco SA din Maneciu, una dintre firmele carora le-au fost atribuite lucrari de indiguire in zonele afectate de inundatii numite in plangerea depusa la PNA de Ministerul Mediului, Leontina Ilie le-a precizat anchetatorilor ca nu are nici o legatura cu aceasta.
Un alt aspect care i-ar putea interesa pe procurori ar putea fi existenta unui conflict de interese, avand in vedere ca Leontina Ilie este actionara la aceasta firma si, totodata, sotie a ministrului Mediului de-atunci.
Surse neoficiale ne-au precizat, insa, ca o alta parte din actiunile societatii ar fi detinute de Corneliu Iacobov. Potrivit acestora, in anul 1999, fostul Institut al Apelor Romane a fost scos la licitatie si cumparat in proportie de 51 la suta de Ion Vranceanu, partener de afaceri al lui Iacobov, restul fiind luat de firma Vradicor, societate patronata de magnatul Rafo.

Actiunile si santajul

Ulterior, pachetul majoritar a fost cesionat firmei Apa Proiect SRL, detinuta de Leontina Ilie, sotia fostului ministru al Mediului, pentru suma de 10 miliarde de lei. Acest lucru s-a petrecut, potrivit declaratiilor lui Ion Vranceanu, in urma santajarii sale de catre Aurel Constantin Ilie, fostul ministru al Mediului chemandu-l de mai multe ori la Minister pentru a-i spune ca nu va primi nici un contract pe Aquaproiect si va ajunge la faliment in cazul in care nu va accepta.
Astfel, Apa Proiect, ce avea ca actionari majoritari pe Leontina Ilie si pe Liliana Dragan, a devenit actionar cu un procent de 90% la Aquaproiect, alte doua procente fiind detinute de firma Distribution Oil SRL Bacau, aflata la un moment dat in proprietatea lui Corneliu Iacobov, iar acum apartinand de Rafo.

Directoarea ii dumireste pe procurori

Ancheta procurorilor Sectiei a II-a a PNA a demarat in urma unei solicitari a Ministerului Mediului de a verifica activitatea a patru firme, una de proiectare si trei de executie, specializate in lucrari de gospodarire a apei, carora le-au fost atribuite lucrari de indiguire in zonele afectate de inundatii. In sesizare se face referire la societatile Aquaproiect, Apasco SA din Maneciu, Repcon SA din Oradea si SOCOT SA Targu Mures.
La sfarsitul saptamanii trecute, procurorii PNA s-au deplasat la sediul Administratiei Nationale Apele Romane pentru a purta discutii preliminare cu functionarii acesteia si a solicita documentele necesare anchetei, luni fiind audiata Liliana Dragan, directoarea Aquaproiect.
In legatura cu acest lucru, surse judiciare ne-au precizat ca Dragan a raspuns intrebarilor legate atat de evolutia si structura actionariatului Aquaproiect, cat si a societatii Apa Proiect, unde ca actionar figureaza si Leontina Ilie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.