Cele aproximativ 3.500 de miliarde de lei, reprezentand datoriile caselor judetene de asigurari de sanatate catre farmaciile din intreaga tara care au eliberat anul trecut medicamente compensate si gratuite peste valoarea contractuala, vor fi achitat
Cele aproximativ 3.500 de miliarde de lei, reprezentand datoriile caselor judetene de asigurari de sanatate catre farmaciile din intreaga tara care au eliberat anul trecut medicamente compensate si gratuite peste valoarea contractuala, vor fi achitate cel mai probabil pana in luna noiembrie a acestui an. ''Actul normativ care reglementeaza plata datoriilor este la Presedintie, pentru promulgare. Credem ca achitarea datoriilor catre farmacii se va face esalonat - cate o suma in fiecare luna. Posibil ca pana in noiembrie a.c. sa primim toti banii'', ne-a declarat Clara Popescu, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania (CMR).
Pe de alta parte, in cadrul intalnirii dintre reprezentantii CMR, distribuitorii de medicamente si Ministerul Sanatatii (MS) s-a luat in discutie ieftinirea medicamentelor care se dau cu prescriptie medicala si figureaza pe listele cu compensate si gratuite.
Astfel, propunerea MS a fost ca aceasta micsorare de pret sa fie cuprinsa intre 15 si 18 la suta, in timp ce distribuitorii au propus o ieftinire de 10-15 la suta. Nemultumiti de procentele propuse de distribuitori, ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, a stabilit o noua intalnire pentru maine. Ieftinirea s-ar putea aplica de la sfarsitul acestei luni. ''In momentul ieftinirii, medicamentele cu pretul vechi din farmacii vor fi trimise inapoi distribuitorilor. Asta nu inseamna ca din farmacii vor lipsi pentru o perioada medicamentele, caci un lot cu medicamente la pretul vechi va fi trimis distribuitorilor, insa inainte sa se intample acest lucru distribuitorii vor trimite farmaciei un alt lot cu acelasi medicament, dar la pretul nou'', ne-a spus Florin Hozoc, consilier in MS.
Deocamdata aceasta este o varianta pentru ca, in momentul ieftinirii, farmacistii si distribuitorii sa-si poata face evidenta contabila.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.