Aproximativ 20 de refugiati (din Sudan, Sierra Leone, Irak, Somalia s.a.) se afla in asistenta Centrului Serviciului Iezuitilor pentru Refugiati "Pedro Arrupe" din Bucuresti, care le ofera un dormitor social cu acces la bucatarie. In plus, doua apart

Aproximativ 20 de refugiati (din Sudan, Sierra Leone, Irak, Somalia s.a.) se afla in asistenta Centrului Serviciului Iezuitilor pentru Refugiati "Pedro Arrupe" din Bucuresti, care le ofera un dormitor social cu acces la bucatarie. In plus, doua apartamente care apartin Serviciului gazduiesc 20 de femei provenite tot dintre transfugii capturati la granite.

Piata de munca foarte ,,ermetica"

Multi dintre cei aflati la "Pedro Arrupe" sunt tolerati de statul roman, in sensul ca refugiatii nu au putut sa probeze cu acte in fata autoritatilor romane faptul ca au fost persecutati in tara de origine, iar Romania nu ii poate trimite inapoi pentru ca le-ar pune viata in primejdie. In lipsa unor documente oficiale sau articole de ziar, se ajunge astfel la situatii hilare, cand unor oameni proveniti din state-dictatura precum Irak sau Somalia nu li se recunoaste statutul de refugiat politic. Pentru a-si asigura o viata mai buna, multi dintre "tolerati" incearca sa obtina slujbe la firmele din Bucuresti sau din imprejurimi. "In general, piata de munca este foarte ermetica pentru acesti oameni. Majoritatea sosesc in Romania fara diplome de studii sau de calificare. In plus, necunoasterea limbii este un obstacol serios pentru ei, la prospectarea pentru un loc de munca", ne-a declarat coordonatorul de programe al JRS, Mihai Benchea. Au existat si cazuri cand societati comerciale mari au oferit celor de la Centrul Iezuit un numar mare de locuri de munca. Spre exemplu, o firma cu capital mixt romano-libaneza care detine intreprinderi tip Avicola la Frumusani si Mihailesti (Calarasi), a angajat temporar 50 de refugiati, pentru intretinere si reparatii. Pentru ca salariile sunt derizorii, multi dintre refugiati considera Romania ca fiind doar o tara de escala in drumul catre Occident. Un recent program derulat de catre Natiunile Unite la Bucuresti, a suferit un semiesec dupa ce mai multi dintre refugiati au folosit sumele oferite de catre organizatia internationala (1.000- 2.000 dolari) pentru a-si pierde urmele peste granita. Este un semn elocvent ca Romania nu este pregatita sa faca fata unui fenomen de amploare al emigratiei. Centrul Iezuit colaboreaza frecvent pe programe de asistenta a refugiatilor aflati in Romania, cu Ministerul Administratiei si Internelor sau cu Inaltul Comisariat pentru Refugiati al ONU.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.