Erste Bank AG a anuntat, vineri, o crestere cu 71 la suta a profitului net inregistrat in primul trimestru al anului in curs. Aceasta crestere este datorata in principal
operatiunilor efectuate in Europa Centrala si de Est. Filiale din aceas
Erste Bank AG a anuntat, vineri, o crestere cu 71 la suta a profitului net inregistrat in primul trimestru al anului in curs. Aceasta crestere este datorata in principal
operatiunilor efectuate in Europa Centrala si de Est. Filiale din aceasta regiune au inregistrat sporirea continua a numarului de clienti, fapt care a dus la o crestere a venitului net obtinut din dobanzi.
Companiile care functioneaza in cadrul marcilor locale din Slovacia, Cehia, Ungaria si Croatia (si Austria) au raportat un profit net de 160,3 milioane de euro, comparativ cu profitul de 93,7 milioane de euro inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.
Acest rezultat a depasit previziunile expertilor, care preconizau un profit de 151,3 milioane de euro.
In acest moment, institutia se afla in plin proces de extindere in regiunea sud-est europeana, extindere care ridica targetul de profit pentru anul 2005 la o valoare de 660 de milioane de euro.
"Regiunea centrala si estica a Europei este activa datorita contractelor cross-border, in vreme ce zona vest-europeana ramane inerta", a declarat Andreas Treuchl, presedintele Erste Bank.
Compania intentioneaza sa inainteze, la 16 mai, o oferta pentru achizitionarea a 82 la suta din pachetul de actiuni al Bancii Novosadska din Serbia, si doreste si achizitionarea pachetului majoritar al Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) din Romania. Cumpararea actiunilor la banca sarbeasca ar putea fi finalizata in acest an, declara Stefan Maxian, analist la Raiffeisen Centrobank, in vreme ce planurile de achizitie a CEC nu vor putea fi consolidate pana la finele anului 2005, deoarece exista alte 12 parti interesate de aceasta tranzactie.
In cazul bancii din Serbia, Erste Bank se va confrunta cu alti doi competitori: Unicredito Italiano (SPA), din Italia, si Greek EFG Eurobank Ergasias (EUROB. AT.), din Grecia. In Romania, "Erste se va confrunta cu toate companile dornice sa isi mareasca numarul de actiuni de pe piata estica, insa cel mai puternic competitor va fi OTP", a declarat Walid Khalfallah, analist la Morgan Stanley. CEC este investitia potrivita atat pentru Banca Erste, cat si pentru banca ungara OTP Bank RT, si nu reprezinta un interes major pentru banci precum Unicredito, care isi indreapta atentia catre Banca Comerciala, care urmeaza sa fie privatizata.
Potrivit declaratiilor oficiale, profitul stabilit de banca pentru anul 2006 este estimat la 750 de milioane de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.