Sud-africanii nu au foarte multe de aratat, dar stiu sa faca bani din acel putin. Cand termina de prezentat Table Mountains (un munte stancos de joasa inaltime, de unde poate fi admirat centrul de afaceri al orasului Cape Town) ei prezinta strainulu

Sud-africanii nu au foarte multe de aratat, dar stiu sa faca bani din acel putin. Cand termina de prezentat Table Mountains (un munte stancos de joasa inaltime, de unde poate fi admirat centrul de afaceri al orasului Cape Town) ei prezinta strainului insula Robben, insula pe care a fost detinut cel mai faimos avocat al timpurilor moderne, Nelson Mandela, eliberatorul tarii de sub dominatia regimului de apartheid. Legatura intre continent si insula se face cu vase puternice, pe care se afla sali de spectacole pentru minimum 100 de spectatori. Aici sunt rulate filme despre viata lui Mandela si despre specificul locurilor care vor fi vizitate. Inchisoarea in care a fost detinut Mandela este bine conservata, ca si debarcaderul unde trageau salupele politienesti (cele care aduceau arestatii la recluziune) sau fostele case ale supraveghetorilor albi. Se organizeaza adevarate pelerinaje la celula de 4 m.p. unde a stat inchis Nelson Mandela, cu autobuze ultramoderne si ghizi care sunt buni cunoscatori ai evenimentelor recente. Tot pe insula Robben, turistii de toate nationalitatile pot sa admire mai multe cupluri de... pinguini naturalizati acolo, care s-au adaptat destul de bine la temperaturile inalte ale zonei.

Sate africane, inconjurate cu garduri

In oras, pot fi vizitate super-magazinele Waterfront, targurile saptamanale unde se vand marfuri textile sau alimentare foarte ieftine, teatrele in aer liber unde grupuri de artisti isi prezinta piesele de teatru sau cantecele. Deoarece, la polul celalalt, Africa de Sud a devenit un refugiu pentru multi dintre locuitorii tarilor vecine si sarace, chiar in City-ul de afaceri al orasului Cape Town este organizata o piata a artei autentice africane. Aici, pe o suprafata de 100 m.p., sunt expuse lucrari din lemn negru, diversi sculptori din Botswana, Ghana, Zimbabwe s.a. Preturile sunt negociabile si pornesc pe o scala de la 4-5 dolari pentru o piesa ofertata. Dupa ora zece din seara, trotuarele din Cape Town sunt ocupate de oameni saraci, care dorm infofoliti in paturi, pe langa vitrinele magazinelor luminate a giorno. Multi dorm in cartoane care a doua zi vor deveni tejghea pentru marfa marunta care va fi oferita a doua zi trecatorilor. Micii negustori, care sunt in numar impresionant pe strazile metropolelor sud- africane, provin din satele de zulusi aflate in vecinatati. Satele sunt mari, ridicate in dezordine si sunt imprejmuite cu garduri. Turistii prefera sa le viziteze din autocar si sa se abata din cand in cand pe la un mester local din comunitate. Cartierele rezidentiale sunt pline de flori exotice si vile, dar toate portile de intrare au afisate avertismentul "Private Property- Armed Response" ("Proprietate privata! Nu intra neautorizat! Se va trage!"). Contrastele dau localitatilor sud-africane un farmec aparte, care este cautat de orice turist.

Cazare la hotel "12 Apostoli"!

"Ofertele pentru petrecerea unui sejur de scurta sau lunga durata in Africa de Sud au devenit accesibile pentru multe din buzunarele mediului de afaceri autohton", ne-a declarat Corina Pacuraru, manager al unei firme de turism din Bucuresti. Sunt oferite pachete de servicii turistice la Johannesburg - Sun City (The Palace at Sun City 5* - 190 euro/persoana/noapte - locul in camera dubla cu mic dejun, The Cascades 5* - 83 euro/persoana/noapte - locul in camera dubla cu mic dejun, The Sun City Hotel 4* - 80 euro/persoana/noapte - locul in camera dubla cu mic dejun), la Capul Bunei Sperante - Cape Town ("12 Apostles" Hotel 5* - 128 euro/persoana/noapte - locul in camera dubla cu mic dejun, Winchester Mansions 4* - 51 euro/persoana/noapte - locul in camera dubla cu mic dejun, The Ritz 3* - 27 euro/persoana/noapte - locul in camera dubla cu mic dejun). Transportul dus-intors se face cu o cursa KLM, pretul fiind de 700 euro, fara taxe de aeroport.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.