Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a solicitat ieri Parchetului National Anticoruptie sa demareze o ancheta cu privire la lucrarile de indiguire si de construire a barajelor din zonele afectate de inundatiile din ultimele saptamani, pr
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a solicitat ieri Parchetului National Anticoruptie sa demareze o ancheta cu privire la lucrarile de indiguire si de construire a barajelor din zonele afectate de inundatiile din ultimele saptamani, precum si asupra destinatiei sumelor alocate pentru efectuarea acestora, ne-au precizat surse judiciare.
Contactat, Biroul de Presa al PNA a confirmat primirea sesizarii, adaugand ca "se vor verifica toate detaliile cuprinse in sesizarea Ministerului Mediului", dar "ancheta aflandu-se abia la inceput, nu pot fi oferite amanunte in acest sens".
De altfel, ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a anuntat acest lucru in conferinta de presa sustinuta ieri, impreuna cu Aurel Pana, seful Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAP).
Potrivit declaratiilor acestuia, "din analiza lucrarilor hidrotehnice realizate in ultimii ani in Romania, a reiesit ca majoritatea lucrarilor au fost executate de trei firme, proiectele fiind, in proportie covarsitoare, realizate de o singura firma". "Majoritatea lucrarilor au costurile mult crescute, la contractele initiale fiind anexate diverse devize de lucrari suplimentare. Pana la proba contrarie, toti oamenii sunt de buna credinta, insa imi e greu sa cred ca o singura firma este capabila sa faca astfel de proiecte si doar trei sa le execute", a spus Pana, precizand ca "nu este exclus" ca acestea sa fi dat lucrarile in subantrepriza unor firme fara credibilitate.
Pe de alta parte, surse din cadrul MMGA au afirmat, ieri, ca le-au solicitat procurorilor anticoruptie sa cerceteze modul in care Administratia Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii" (ARBDD) a incheiat cu mai multe firme contracte de concesionare a pescuitului si stufului.
Ei au precizat ca in aceasta sesizare nu a fost nominalizata vreo societate comerciala sau persoana care ar fi beneficiat, cu incalcarea legii, de concesionarea activitatilor de pescuit sau recoltare a stufului, pe anumite suprafete din Delta Dunarii.
Amintim ca ministrul Mediului dispusese, inca din luna februarie 2005, verificarea legalitatii tuturor celor 24 de contracte de concesiune vizand vanatoarea, pescuitul sau turismul atribuite in Delta Dunarii, afirmand ulterior ca "exista suspiciuni privind comiterea de acte de coruptie" la atribuirea contractelor de pescuit.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.