Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a inaintat Guvernului, saptamana trecuta, doua proiecte de legi privind creditul agricol si accelerarea proiectelor Sapard, a declarat Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, ieri, int
Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a inaintat Guvernului, saptamana trecuta, doua proiecte de legi privind creditul agricol si accelerarea proiectelor Sapard, a declarat Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, ieri, intr-o conferinta de presa. "Cat priveste creditul agricol, proiectul de lege prevede ca acesta sa se acorde pe cel mult 10 ani, cu perioada de gratie de 1-5 ani. Fondurile pentru credite vor fi asigurate din bugetul Ministerului Agriculturii. Aceste sume vor fi directionate, prin licitatie, catre banci, CEC si celelalte institutii de microcreditare. Important este faptul ca aceste credite se dau in baza planurilor de afaceri", a spus Flutur. El a precizat ca vor fi acordate prime de succes, de pana la 20% din valoarea creditului, celor care indeplinesc planul de afaceri. "Pentru tineri vor fi avantaje speciale, astfel ca aceasta prima va fi mai mare. Se preconizeaza ca imprumuturile sa fie destinate in special IMM-urilor, valoarea lor nedepasind 75.000 de euro", a spus Flutur. El a adaugat ca partea de garantare a creditului se va face prin fonduri de garantare, cu terenuri, cu active, cu productia sau apeland la culturi asigurate. Ministrul a declarat ca imprumuturile vor fi facute la dobanda practicata de banci. El a precizat ca detaliile aplicarii legii se vor stabili prin norme metodologice, ce vor indica si modul in care va fi folosita dobanda perceputa. "Creditele sunt destinate si pentru asigurarea cofinantarii proiectelor Sapard", a spus ministrul, care a precizat ca cele mai mari probleme la proiectele Sapard sunt cofinantarea lor si garantiile pentru imprumuturile bancare. El a spus ca, prin legea accelerarii proiectelor Sapard, cele doua fonduri de garantare din domeniu vor asigura garantarea creditelor, dobanda fiind suportata de investitor. Gheorghe Flutur a adaugat ca statul va participa la aceste fonduri de garantare cu 1000 miliarde de lei. Ministrul spera ca legea, ce trebuie aprobata de Parlament, sa intre in vigoare cat mai repede, pentru 2005 preconizand sa aloce aproximativ 300 miliarde de lei.
La ora actuala, bancile nu crediteaza persoanele fizice pentru activitati in agricultura, pentru ca acestea nu pot raspunde cererilor de garantare, in special.
Producatorii agricoli din zonele afectate de inundatii, in special cei din judetul Timis, ar putea primi despagubiri de 3-5 milioane de lei pentru fiecare hectar de culturi vegetale, chiar si pentru terenurile neasigurate, a declarat ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. El a aprecizat ca Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect de act normativ pentru declararea starii de calamitate in zonele din Banat unde au fost inregistrate pierderi importante. Pe langa sprijinul in bani, Regia Nationala a Padurilor va pune la dispozitia sinistratilor si materiale de constructii pentru refacerea locuintelor. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, suprafata totala afectata de inundatii este de 124.276 ha de teren, din care 92.000 in Timis. Au fost distruse in totalitate culturi agricole de pe 46.000 ha. Suprafetele asigurate au fost de circa 16.000 ha. Ministrul Agriculturii a aratat ca valoarea estimata a pagubelor inregistrate de culturile vegetale este de peste 200 miliarde de lei, la care se adauga pierderile de animale.
Vanatoare fara fond
Ministerul Agriculturii va face demersurile pentru incetarea contractelor prin care au fost atribuite doua fonduri de vanatoate in Delta Dunarii, a spus Gheorghe Flutur. Cele doua fonduri sunt Ligheanca si Crisani, adjudecate fara licitatie de catre asociatia de vanatoare din Bucuresti Diana. Acestea se adauga la deja celebrul fond Balc, pentru care contractul de concesiune a incetat dupa o mare vanatoare organizata de omul de afaceri Ion Tiriac. Verificarile ce au urmat au scos la iveala probleme in ceea ce priveste adjudecarea fondului. Tiriac a declarat ca, pe acest fond de vanatoare, a facut investii de 1,2 milioane de euro. "In urma cu 2-3 saptamani am semnat contractul cu o firma ce va face evaluarea investitiilor de la Balc. Dupa aceea, fondul va fi scos la licitatie pentru concesionare", a precizat ministrul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.