Fiecare institutie de invatamant preuniversitar si superior ar putea avea, din 2006, propriile comisii de control intern al calitatii, monitorizate de doua agentii pentru testarea programelor si institutiilor de invatamant, a anuntat, ieri, ministrul
Fiecare institutie de invatamant preuniversitar si superior ar putea avea, din 2006, propriile comisii de control intern al calitatii, monitorizate de doua agentii pentru testarea programelor si institutiilor de invatamant, a anuntat, ieri, ministrul Educatiei, Mircea Miclea, prezentand proiectul de lege privind asigurarea calitatii in educatie.
Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) va putea crea, pentru anul scolar viitor, doua agentii care sa se ocupe de calitatea institutiilor si a programelor de invatamant - Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) si Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP).
Acestea vor functiona pe parcursul anului scolar 2005-2006 intr-o etapa-pilot a programului, urmand ca, in anul scolar 2006-2007, sa isi inceapa functionarea efectiva, tinand cont de rezultatele stadiului de experimentare. Ele vor fi independente de MEC, Guvern sau Parlament, urmand sa fie finantate de ministerul de resort doar in primul an.
Potrivit lui Mircea Miclea, ARACIS si ARACIP vor verifica si evalua calitatea programelor sau a institutiilor de invatamant. Pe de alta parte, agentiile vor urmari acreditarea facultatilor sau a programelor educative. La nivelul fiecarei institutii vor fi constituite comisii de asigurare a calitatii, din care vor face parte toti cei direct interesati si implicati in asigurarea unui invatamant optim (profesori, membri ai consiliului local, elevi, parinti). Anual, aceste comisii vor realiza un raport de evaluare a calitatii in scoala respectiva, iar ARACIP si ARACIS vor aprecia diferenta dintre acest raport si realitatea din institutie.
Pe de alta parte, aceasta lege este necesara pentru a asigura recunoasterea diplomelor obtinute in afara tarii. "In cazul in care nu exista aceste mecanisme de asigurare a calitatii, riscam ca diplomele noastre sa fie problematice; legea este esentiala pentru credibilitatea si echivalarea diplomelor dintr-un sistem national in altul", a declarat ministrul.
Miclea a mai anuntat inceperea unui program pentru scolile si facultatile cu rezultate foarte bune. "Programul de cercetare de excelenta" va presupune 1.300 de miliarde de lei care vor fi date in acest an institutiilor de invatamant unde elevii si studentii au note foarte mari. "Nu vom mai da bani dupa nevoi, ci dupa performante", a anuntat Miclea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.