Conform proiectului de hotarare privind declararea consumatorilor eligibili de energie electrica, incepand cu data de 1 iulie, toti consumatorii de energie electrica, cu exceptia consumatorilor casnici, vor fi declarati consumatori eligibili.
Conform proiectului de hotarare privind declararea consumatorilor eligibili de energie electrica, incepand cu data de 1 iulie, toti consumatorii de energie electrica, cu exceptia consumatorilor casnici, vor fi declarati consumatori eligibili.
Pentru statele membre, Directiva Uniunii Europene prevede deschiderea completa a pietei de energie electrica pentru toti consumatorii care nu sunt casnici, incepand cu 1 iulie 2004, si pentru toti consumatorii, inclusiv cei casnici, incepand cu 1 iulie 2007.
In cel de-al treilea raport comparativ asupra stadiului implementarii pietei interne de energie electrica, publicat in martie 2004, Comisia Europeana constata ca gradul scazut de deschidere al pietelor din statele recent devenite membre ale Uniunii Europene reprezinta un obstacol important in realizarea pietei unice europene. Foaia de parcurs in domeniul energetic din Romania", aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 890/2003 prevede o majorare a gradului de deschidere a pietei de energie electrica pentru consumatorii care nu sunt casnici la 80 la suta de la 30 iunie 2006, la 100 la suta de la 1 ianuarie 2007, si 100 la suta pentru consumatorii casnici de la 1 iulie 2007. Din analiza datelor prezentate de Institutul National de Statistica privind balanta energiei electrice pe anul 2004, rezulta ca nivelul consumului final de energie electrica din Romania a fost de 48.653 GWh, din care 83,5 la suta reprezinta consumul de energie electrica al celor care nu sunt utilizatori casnici. Avand in vedere depasirea cu numai 3,5 la suta a gradului de deschidere a pietei de energie electrica de 80 la suta, de catre consumul de energie electrica realizat in anul 2004 de consumatorii care nu sunt casnici si dorinta manifestata de utilizatorii de energie electrica de a deveni consumatori eligibili, se considera utila declararea drept consumatori eligibili a tuturor consumatorilor de enegie electrica, cu exceptia consumatorilor casnici si devansarea in acest fel a termenului prevazut in "Foaia de parcurs in domeniul energetic din Romania".
Numarul actual al consumatorilor de energie electrica este de circa 8,5 milioane, din care circa 7,9 milioane sunt casnici, restul consumatorilor care nu sunt casnici fiind de circa 600.000.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.