Sesiunea pozitiva la Bursa de Valori a continuat si in cea de-a doua sedinta de tranzactionare din luna mai, cu cresteri asemanatoare celor din ziua precedenta. Per ansamblu, dintr-un total de 39 de simboluri tranzactionate ieri, 30 au inregistrat ap
Sesiunea pozitiva la Bursa de Valori a continuat si in cea de-a doua sedinta de tranzactionare din luna mai, cu cresteri asemanatoare celor din ziua precedenta. Per ansamblu, dintr-un total de 39 de simboluri tranzactionate ieri, 30 au inregistrat aprecieri, in timp ce doar 4 emitenti au consemnat pierderi.
Variatiile indicilor bursieri nu au fost de amploare mare, BET-ul celor mai lichide companii aflandu-se in topul cresterilor, cu 2,84 la suta. Indicele BET-C s-a apreciat cu 2,54 la suta, in timp ce segmentul SIF-urilor nu a mai cunoscut evolutia din sedinta de luni, majorandu-se cu doar 1,09 la suta.
Daca prima sedinta din luna mai a fost una modesta sub aspectul lichiditatii, valoarea totala de tranzactionare depasind cu greu pragul de 100 miliarde lei, ieri, situatia s-a ameliorat.
Valoarea totala a tranzactiilor a atins pragul de 200 miliarde lei, in conditiile mentinerii unei presiuni la cumparare. Cea mai semnificativa apreciere a apartinut, in sedinta de ieri, titlurilor Compa, cu o crestere de 13,51 la suta pana la pretul de 16.800 lei pe actiune, urmate de cele ale Turbomecanica, cu o apreciere de 9,68 la suta, inchizand la 102.000 lei pe actiune.
Rompetrol Rafinare Constanta a fost, la randul sau, printre castigatorii sedintei de tranzactionare de ieri, cu o apreciere a cotatiei de 7.74 la suta pana la 947 lei pe actiune. Cealalta reprezentanta de marca a sectorului petrolier, SNP Petrom, a crescut, pentru cea de-a doua sedinta consecutiv, cu 2.41 la suta, ajungand la un pret de inchidere de 3.400 lei pe actiune.
Pe piata Societatilor de Investitii Financiare, cea mai mare crestere a apartinut SIF Muntenia, al carei curs s-a apreciat cu 3,03 la suta pana la valoarea de 8.500 lei pe actiune.
De partea cealalta, singurul SIF care a inregistrat scadere a fost SIF Moldova, cu o variatie de 0,93 la suta, inchizand la 10.700 lei pe actiune. Cel mai mare aport la rulajul total, de 48,2 miliarde lei, l-a avut Rompetrol Rafinare, devansand SIF Banat-Crisana, care a facut obiectul unor tranzactii in valoare de 25,3 miliarde lei.
Razvan Pasol, director general al SSIF Intercapital Invest, este de parere ca era normala aceasta revenire a Bursei, dupa scaderile destul de mari din ultimele luni, avertizand insa ca ar trebui sa asteptam pana la sfarsitul saptamanii pentru a putea vorbi despre o crestere consolidata. Analistul este de parere ca, pentru a se ajunge la performantele inregistrate de actiuni la inceputul acestui an, perioada de apreciere ar trebui sa dureze cateva luni bune. "Rezultatele financiare bune raportate de unele companii, precum si preturile mai mult decat atragatoare la care au ajuns unele actiuni, au influentat inversarea de trend pe piata de capital", adauga Pasol.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.