Lipsa de transparenta cu care s-a negociat Tratatul de aderare al Romaniei si Bulgariei la UE nemultumeste nu numai opinia publica de la Sofia si Bucuresti, ci si pe unii politicieni occidentali.
Obscuritatea cu care sunt inconjurate sumele al

Lipsa de transparenta cu care s-a negociat Tratatul de aderare al Romaniei si Bulgariei la UE nemultumeste nu numai opinia publica de la Sofia si Bucuresti, ci si pe unii politicieni occidentali.
Obscuritatea cu care sunt inconjurate sumele alocate celor doua state in primii sapte ani dupa aderare este motivul pentru care presedintele Uniunii Crestin-Democrate Germane (CDU- principalul partid de opozitie), Angela Merkel, a solicitat Parlamentului redeschiderea negocierilor de aderare cu Romania si Bulgaria.
Propunerea liderului CDU a fost insa respinsa de Parlamentul german, la recomandarea Guvernului de la Berlin. De altfel, disputa din capitala Germaniei reprezinta continuarea dezbaterilor din Parlamentul European, unde popularii au cerut initial amanarea votului privind avizul conform, in timp ce socialistii au fost cei care au votat in unanimitate in favoarea aderarii celor doua state.
Potrivit doamnei Merkel, negocierile cu cele doua state candidate au fost purtate de catre conducerea Uniunii Europene intr-un mod caracterizat de o totala incompetenta. De altfel, liderul CDU a precizat ca membrii Comisiei Europene au repetat greselile facute anul trecut in cazul ultimului val de extindere, in urma carora au aparut mai multe probleme, in special de ordin social, in vechile state membre.
Invocand experienta capatata in ultimul an, potrivit cotidianului german Der Spiegel, presedintele CDU a facut trimitere directa la pericolul reprezentat de posibila emigrare a fortei de munca ieftina din cele doua state dupa momentul aderarii, miscare care ar duce la tensiuni sociale si la cresterea somajului in Germania.
Angela Merkel a avertizat ca situatia creata in urma extinderii UE din 2004 nu trebuie sa se repete si in cazul Romaniei si Bulgariei, solicitand ca in tratat sa fie cuprinse mai multe restrictii in ceea ce priveste libera circulatie a serviciilor.
Totusi, nu toti crestin-democratii germani par hotarati sa sustina demersul presedintelui lor. Unul dintre liderii partidului, Wolfgang Schäuble, si-a exprimat, potrivit cotidianului Tagesspiegel, scepticismul cu privire la oportunitatea redeschiderii negocierilor e aderare cu Bulgaria si Romania.
In opinia lui Schäuble, ritmul extinderii UE va trebui incetinit, dupa aderarea Romaniei si Bulgariei fiind necesara o consolidare a Uniunii.

Bulgaria, ocupata cu lobby-ul

Constienti ca, pentru a intra in UE, au nevoie de ratificarea tratatului de catre cele 25 de Parlamente ale statelor membre, vecinii nostri bulgari au declansat o campanie de lobby fara precedent. Saptamana trecuta, in timp ce la Sofia se afla in vizita seful diplomatiei germane, Joska Fischer, omologul sau bulgar, Solomon Passy se deplasa la Paris pentru a convinge autoritatile franceze sa acorde un vot de incredere aderarii celor doua state. Si asta, in conditiile in care, ca urmare a crizei jurnalistilor, ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, si-a anulat vizita pe care trebuia sa o faca in Marea Britanie, plecand in schimb in Siria.
De altfel, ministrul pentru Afaceri Europene din Bulgaria, Meglena Kuneva, s-a prezentat azi in fata Parlamentului de la Sofia pentru a apara Tratatul de aderare, considerat de presa bulgara drept unul neavantajos. In opinia ministrului bulgar, de rapiditatea cu care Sofia va da un semnal de incredere pe tema tratatului si a integrarii sale europene depinde si gradul de sustinere pe care Parlamentele europene il vor acorda noii extinderi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.