Pietele de capital din Europa de Est nu au mai cunoscut aprecierea de acum un an, dupa ce tarile din regiune au aderat la Uniunea Europeana, se arata in editia electronica de ieri a cotidianului Bloomberg.
Analistii europeni sunt de parere ca
Pietele de capital din Europa de Est nu au mai cunoscut aprecierea de acum un an, dupa ce tarile din regiune au aderat la Uniunea Europeana, se arata in editia electronica de ieri a cotidianului Bloomberg.
Analistii europeni sunt de parere ca valorile actiunilor cotate pe aceste piete vor mai scadea in perioada urmatoare, ca urmare a deprecierii veniturilor si a economiei globale.
"Actiunea s-a terminat in Europa de Est", este de parere Slim Feriani, director de investitii la Progressive Developing Markets Ltd. din Londra.
Indicele CECE, reprezentand 25 de companii tranzactionate pe pietele de capital din Cehia, Ungaria si Polonia, a pierdut 16 procente fata de nivelul record inregistrat la data de 7 martie.
TPSA, cea mai mare companie poloneza de telefonie, si Komercni, a treia mare institutie de credit din Cehia, au raportat profit in scadere pe anul trecut.
CEZ, cea mai mare companie producatoare de energie din Cehia, si Gedeon Richter, cel mai mare producator de medicamente din cele 10 noi state membre ale UE, se afla printre firmele care urmeaza sa-si raporteze rezultatele financiare in aceasta saptamana.
Castigurile corporatiilor din cele trei state CECE ar putea scadea la o medie de 28 procente anul acesta, fata de 83 la suta anul trecut, conform unor estimari ale Grupului ING de luna trecuta.
Ingrijorarile conform carora o eventuala crestere a dobanzii de referinta in Statele Unite ale Americii ar putea impiedica dezvotarea economica globala a provocat pierderi in regiune.
Responsabilii cu politica monetara din cadrul Rezervei Federale urmeaza sa se intalneasca astazi, economistii preconizand ca acestia vor mari rata dobanzii pentru a opta oara in 11 luni. Romania si Bulgaria au semnat, zilele trecute, Tratatul de aderare la Uniunea Europeana in 2007.
Actiunile s-au apreciat in ambele tari in ultimul an, indicele bulgaresc Sofix crescand cu 78 la suta, in timp ce BET-ul romanesc s-a dublat.
Economiile celor 10 noi membri ai UE, precum si ale Bulgariei si Romaniei, nu vor creste cu mai mult de 4,3 la suta in medie anul acesta, conform estimarilor date publicitatii luna trecuta de Fondul Monetar International.
In 2004, cresterea medie a fost de 5,5 procente.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.