Campania nationala privind identificarea cazurilor de munca fara forme legale in domeniul constructiilor si respectarea prevederilor referitoare la sanatatea si securitatea in munca face parte din recentul Program de actiuni al Inspectoratului Terito

Campania nationala privind identificarea cazurilor de munca fara forme legale in domeniul constructiilor si respectarea prevederilor referitoare la sanatatea si securitatea in munca face parte din recentul Program de actiuni al Inspectoratului Teritorial de Minca al judetului Ilfov si a inclus o serie de controale la persoane juridice sau fizice, care au instalat santiere de constructii pe teritoriul judetului Ilfov.
Inspectorul- sef Dinu Ciurescu a declarat ca o astfel de campanie se impunea in primul rand datorita extinderii fenomenului angajarilor fara forme legale. ,, Sunt numeroase formele sub care se manifesta acest fenomen si care au repercursiuni atat asupra lucratorului cat si asupra angajatorului.,, a mai spus Ciurescu.

Firme surprinse in timp ce foloseau muncitori ,,la negru,,

Inspectorii ITM au controlat un numar de 102 angajatori, care foloseau peste 1.100 lucratori, iar cele 13 sanctiuni aplicate pe ,,relatii de munca,, au fost in valoare de 170 milioane lei. In plus, inspectorii au mai aplicat 16 sanctiuni in domeniul securitatii si sanatatii in munca, insumand aproape 160 milioane lei. La capitolul ,,munca la negru,, ITM Ilfov a constatat ca SC Recon 2001 SRL (sediu in Bucuresti si organizare de santier la Corbeanca) folosea persoane fara forme legale de angajare, in aceeasi situatie aflandu-se D&D Constructii SRL (sediu in Slobozia, organizare de santier in Pipera).
Printre deficientele constatate pot fi enumerate lipsa registrului de evidenta a salariatilor sau a unor regulamente de ordine interioara, neinregistrarea contractelor de munca in forma scrisa s.a.m.d. Avand invedere amploarea numeroaselor santiere de constructii de pe teritoriul judetului dar si faptul ca multe dintre aceste sanctiuni pot fi atacate in instanta de catre cei sanctionati, ar rezulta, totusi, ca rezultatele acestei campanii nu au avut eficacitatea preconizata anterior pe hartie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.