Presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC), Radu Petric, a anuntat oficial, miercuri, introducerea taxei de 19 la suta pe serviciile de transmisie de programe TV prin cablu, incepand cu data de 1 iunie.
Aplicarea acestei decizii
Presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC), Radu Petric, a anuntat oficial, miercuri, introducerea taxei de 19 la suta pe serviciile de transmisie de programe TV prin cablu, incepand cu data de 1 iunie.
Aplicarea acestei decizii a Executivului va duce implicit la o crestere a abonamentelor lunare. Din nefericire, de aceasta crestere nu vor fi scutiti nici abonatii care au platit valoarea abonamentelor in avans, ei fiind nevoiti sa achite inca 19 la suta pentru fiecare luna.
Conform declaratiei lui Petric, pretul abonamentelor se va mari cu cel putin 19 la suta, si asta din cauza celorlalte parti implicate in procesul de transmisie a programelor TV prin cablu. Petric a trecut in revista o parte din "cheltuielile ascunse" care decurg din aplicarea acestei decizii, in acestea fiind incluse costurile facturilor care trebuie refacute (pentru toti abonatii), costurile aferente logisticii sistemelor de cablu etc. Companiile de cablu sunt afectate si de deciziile altor factori implicati in acest proces. Pe primul loc se afla majorarile impuse de Electrica SA (care a modificat preturile cu 19 la suta, desi in preturile practicate de ei exista deja TVA). La aceste costuri se adauga cele impuse de organismele de gestiune colectiva pentru drepturile de autor. Desi legea specifica o cota de 2 la suta din totalul incasarilor, in acest moment companiile platesc 6,4 la suta. Exista apoi taxele impuse pentru drepturile de difuzare a canalelor TV sau aparatura necesara retransmisiei unor programe obligatorii in pachetele de baza (precum TVR 1, TVR 2, TVR Cultural), care poate ajunge la 1.200 de dolari pentru fiecare decodor.
Printre cheltuielile impuse companiilor de cablu exista si chiria platita pentru infrastructura de difuzare. Stalpii pe care sunt montate cablurile apartin fie SC Electrica, fie Romtelecom, fie societatilor de transport urban. In aceste conditii, construirea unei retele de stalpi paralela este imposibila. La toate aceste cheltuieli se adauga taxele locale, care uneori ating limita absurdului.
Dupa cum declara Radu Petric, la Constanta si la Piatra Neamt, companiile de cablu au fost nevoite sa plateasca "chirie pe umbra cablului", fiind astfel obligate sa concesioneze o fasie de o jumatate de metru in stanga si in dreapta umbrei. Desi Romania este tara cu cele mai mici preturi practicate pentru serviciile de transmisie prin cablu din Europa, ACC a incercat negocierea unei aplicari a acestei taxe in trepte, sau amanarea impunerii ei catre o data mai apropiata de inceputul anului 2007. Ministerul de Finante nu a acordat, insa, decat un ragaz de doua luni, respectand dorinta ACC de a avea timp sa isi informeze abonatii.
"Cablul este doar una dintre variantele existente pe piata pentru asigurarea de servicii de transmisie audiovizuala, de date sau servicii de telefonie", a adaugat Petric. In ceea ce priveste cota maxima cu care s-ar putea mari abonamentele la aceste servicii, aceasta va fi impusa de fiecare companie, avand in vedere faptul ca profitul brut al acestora reprezinta fondul de investitii. Acestea ar putea chiar stabili o strategie de absorbtie a cotei de 19 la suta pentru diferite categorii de abonati.
In ultima perioada s-a observat o concentrare agresiva a pietei, tocmai datorita costurilor mari pe care le impun factorii decizionali care actioneaza atat la nivel legislativ, cat si la nivelul pietei propriu-zise.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.