In incercarea disperata de a-i elibera pe ziaristii ostatici si de a mentine permanent legatura cu rapitorii, celula de criza recurge la toate mijloacele pentru a impresiona gruparea in mainile careia se afla cei trei romani. Eliberarea jurnalistei d

In incercarea disperata de a-i elibera pe ziaristii ostatici si de a mentine permanent legatura cu rapitorii, celula de criza recurge la toate mijloacele pentru a impresiona gruparea in mainile careia se afla cei trei romani. Eliberarea jurnalistei de la Prima TV, ceruta de autoritatile de la Bucuresti, reprezinta o conditie pentru continuarea negocierilor. Ramane de vazut, insa, cat de "miscati" vor fi
rapitorii de acest mesaj si daca vor lua in considerare aceasta cerere. Deocamdata, ei nu au mai transmis nici un mesaj dupa expirarea celui de-al doilea ultimatum. Un semn clar ca s-ar putea ajunge la o intelegere este faptul ca ziaristii sunt inca in viata, desi marti seara se ameninta cu uciderea lor, daca trupele romanesti nu parasesc Irakul.
Invocarea Fecioarei Maria drept simbolul religiei crestin-ortodoxe a fost facuta cu scopul de a-i sensibiliza pe teroristi, autoritatile romane sperand astfel in eliberarea neconditionata a lui Marie-Jeanne. In cerere s-a invocat faptul ca la noi femeia se bucura de importanta si respect, si nu merita sa fie expusa unor astfel de situatii. In cazul in care aceasta solicitare nu va avea nici un raspuns, celula de criza i-a avertizat serios pe rapitori ca va sista orice comunicare cu ei. Si in aceasta situatie, bursa zvonurilor s-a pus rapid in miscare.
Se fac speculatii incepand cu faptul ca autoritatile pot sa plateasca doar pentru a o rascumpara pe Marie-Jeanne, avand in vedere pretul ridicat pe care l-ar fi solicitat teroristii pentru eliberarera tuturor ostaticilor, pana la ipoteza potrivit careia prin acest mesaj se merge la risc.
Indiferent care ar fi varianta, toti cei rapiti au dreptul sa fie salvati. Miercuri seara, presedintele Traian Basescu s-a intalnit cu redactorii-sefi din presa audio-video pentru a contracara zvonurile contradictorii privind soarta jurnalistilor dupa expirarea ultimatumului dat de cei care ii detin. Informatiile transmise au fost ca negocierile continua si ca ostaticii sunt in viata.

Si Partidul Islamic Irakian sprijina eliberarea ziaristilor

Si Partidul Islamic Irakian, principala formatiune politica sunnita de la Bagdad, sustine eforturile Romaniei in rezolvarea acestei crize.
"Facem apel pentru eliberarea celor trei ziaristi romani si solicitam tuturor partidelor irakiene sa ii ajute sa informeze despre realitatea a ceea ce se petrece in Irak", se arata intr-un comunicat al Partidului Islamic, citat de AFP.
"Rapirea jurnalistilor are un efect devastator asupra Irakului", apreciaza partidul, acuzand "fortele antiirakiene ca incearca prin aceasta sa ascunda de ochii lumii ceea ce se petrece in tara".
Presa irakiana de ieri a relatat ca presedintele Jalal Talabani si-a exprimat, miercuri, ingrijorarea in legatura cu soarta ostaticilor si i-a dat asigurari ambasadorului Romaniei la Bagdad, Mihai Stuparu, ca tara sa face tot ce este posibil pentru eliberarea ziaristilor.

Asteptarea se prelungeste

Autoritatile romane asteaptau, ieri, la inchiderea editiei, un raspuns de la "Brigazile Mu'adh bin Jabal" la solicitarea de eliberare a ziaristei Marie-Jeanne Ion. Celula de criza
s-a reunit, ieri, in jurul orelor 14.00, pentru analizarea situatiei si punerea la punct a detaliilor privind eliberarea captivilor. Exista in continuare contacte ale partii romane cu grupul care ii detine pe jurnalistii romani rapiti in Irak, au afirmat surse confidentiale. Familiile jurnalistilor au fost primite si ieri, la Cotroceni. Parintii lui Sorin Miscoci au plecat insa acasa, la Sibiu, fiind foarte obositi si afectati de ceea ce s-a intamplat in ultimele zile, au declarat aceleasi surse.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.