Peste 2.000 de sãteni din Otelec, Ionel, Sinmartinu Maghiar, Cruceni, Foeni, Ivanda, Rudna ºi Sculea au fost evacuaþi din cauza inundaþiilor care s-au abãtut de mai bine de o sãptãmanã asupra localitãþ
Peste 2.000 de sãteni din Otelec, Ionel, Sinmartinu Maghiar, Cruceni, Foeni, Ivanda, Rudna ºi Sculea au fost evacuaþi din cauza inundaþiilor care s-au abãtut de mai bine de o sãptãmanã asupra localitãþilor din judeþul Timiº. Circa 370 de localnici din Cruceni sunt izolaþi. Aproximativ 32.000 de hectare de teren agricol ºi peste 1.000 de gospodãrii sunt sub ape. In Caraº-Severin, inundaþiile din ultimele zile au afectat 1.267 de case, 1.700 de anexe gospodãreºti, 20 de obiective socio-culturale ºi 11.800 de hectare de teren agricol. Debitele de apã inregistrate in aceastã perioadã in judeþele Caraº-Severin ºi Timiº nu au mai fost de aproximativ 100 de ani. La Galaþi au fost luate mãsuri speciale, dupã ce Dunãrea a depãºit cota de atenþie. ''Situaþia in zonele afectate de inundaþii va reveni la normal in cel puþin un an'', este de pãrere generalul Liviu Nemeº, prim-locþiitor al ºefului Inspectoratului General pentru Situaþii de Urgenþã.
In continuare, stare de alertã in judeþul Timiº. In noaptea de marþi spre miercuri, nivelul raului Timiº a crescut cu 15 cm intre Grãniceri ºi Crai Nou. Din cauza precipitaþiilor, lucrãrile la digul de pe Timiº au fost intarziate. In cursul dimineþii de ieri basculantele cu pietriº aºteptau sã fie descãrcate in zona primei rupturi a digului. Localnicii din Sinmartinu Sirbesc ºi Diniaº impreunã cu echipele speciale au construit diguri de protecþie. Circulaþia pe timp de noapte in localitãþile inundate din judeþ a fost interzisã, ca urmare a furturilor de bunuri din casele ce au fost evacuate. In judeþul Timiº, au fost vaccinaþi circa 2.000 de sinistraþi. Direcþia de Sãnãtate Publicã Timiº a mai solicitat Ministerului Sãnãtãþii (MS) 4.500 de vaccinuri antihepatitã A, 3.500 de doze de vaccin antitifoidic ºi 3.000 de fiole cu vaccin antidifterotetanic.
Premierul Cãlin Popescu Tãriceanu a vizitat, ieri, localitãþile afectate de inundaþii. Sinistraþii ºi-au exprimat nemulþumirea faþã de faptul cã nu-ºi pot scoate bunurile din case ºi i-au spus cã doresc ca autoritãþile sã-i sprijine in refacerea locuinþelor. Ei au precizat cã nu au bani sã-ºi asigure gospodãriile impotriva calamitãþilor. Tãriceanu a afirmat: ''Ce vreþi sã facem, sã ridicãm un hotel acum? Veþi primi ajutoare. Toatã lumea e cazatã, nimeni nu stã sub cerul liber, chiar dacã nu e confortul de acasã''.
Pe de altã parte, ministrul Mediului ºi Gospodãririi Apelor, Sulfina Barbu, va prezenta, astãzi, Guvernului, un proiect de hotãrare privind alocarea a 122,7 miliarde de lei pentru refacerea digurilor ºi a altor obiective hidrotehnice din judeþul Caraº-Severin, afectate de inundaþii. Aceasta a adãugat cã un act normativ asemãnãtor urmeazã sã fie adoptat in perioada urmãtoare ºi pentru judeþul Timiº: ''Fondurile necesare, respectiv 156 de miliarde de lei, vor fi asigurate prin suplimentarea bugetului ministerului, din fondul de rezervã bugetarã la dispoziþia Guvernului''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.