Legislatia franceza interzice expulzarea copiilor romani care au ajuns in aceasta tara pe cale terestra, dar permite repatrierea voluntara a micutilor, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, Claire Brisset, Aparatorul Drepturilor Copilului din
Legislatia franceza interzice expulzarea copiilor romani care au ajuns in aceasta tara pe cale terestra, dar permite repatrierea voluntara a micutilor, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, Claire Brisset, Aparatorul Drepturilor Copilului din Franta, aflata intr-o vizita in Bucuresti. "In baza unui acord intre Romania si Franta, copiii care se afla ilegal pe teritoriul francez pot fi repatriati numai daca ei vor acest lucru. Acordul face referire numai la copiii care ajung in Franta pe jos, pentru ca minorul care vine cu avionul nu este admis la punctul de frontiera fara documente legale", a explicat Claire Brisset. Potrivit Mediafax, oficialul francez a spus ca nu stie exact care este numarul copiilor romani ajunsi ilegal in Franta. Brisset a confirmat in schimb ca, ajunsi in Franta, copiii romani sunt izolati, iar adultii care ii insotesc pretind a fi rude apropiate sau chiar paintii. "Nu stiu cum au ajuns copiii romani in Franta, ceea ce stiu este ca majoritatea vin pe cale terestra", a continuat Aparatorul francez al Drepturilor Copilului. Brisset a precizat ca, de cum ajung, copiii romani sunt preluati de retele mafiote care "ii exploateaza intr-un mod foarte grav". Acesti copii trebuie sa faca obiectul protectiei civile, dar este foarte dificil pentru autoritatile franceze sa lucreze cu ei. Micutii au stat foarte mult pe strazi, le este frica si, de aceea, incearca sa fuga, ajungand din nou la retelele mafiote care ii exploateaza, spune Brisset. Potrivit Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, in urma sesizarilor primite de la directiile consulare ale Romaniei pe teritoriul Frantei, pana in prezent au fost depistati 301 copii neinsotiti pe teritoriul acestei tari. Dintre acestia, in baza acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Franceze, au fost repatriati 42 de copii. Aparatorul Drepturilor Copilului din Franta - care se afla pentru a doua oara in vizita in Romania - a spus ca Romania a inregistrat o serie de progrese in domeniul protectiei copilului, mai ales in ceea ce priveste dezinstitutionalizarea acestora. Totusi sunt necesare inca o serie de imbunatatiri in domeniul protectiei pentru minori, apreciaza ea. Claire Brisset a prezentat autoritatilor de la Bucuresti modelul institutiei pe care o reprezinta in privinta promovarii drepturilor copilului. Institutia Aparatorul Drepturilor Copilului din Franta este o autoritate independenta, creata prin lege si finantata din fonduri publice. Aceasta institutie se ocupa de conflictele care apar in familie, la nivelul institutiilor scolare, de minorii straini care ajung in Franta, dar si de parintii celor care se afla in inchisoare si vor sa pastreze legatura cu copiii lor aflati in libertate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.