Un cameraman irakian, suspectat ca ar avea legaturi cu rapitorii jurnalistilor romani si ai ghidului lor, a fost arestat, in urma cu 8 zile, la Bagdad. Hassan Walid Abdul Wahab a fost acuzat, potrivit unor apropiati, de colaborare cu gruparea care ii

Un cameraman irakian, suspectat ca ar avea legaturi cu rapitorii jurnalistilor romani si ai ghidului lor, a fost arestat, in urma cu 8 zile, la Bagdad. Hassan Walid Abdul Wahab a fost acuzat, potrivit unor apropiati, de colaborare cu gruparea care ii tine ostatici pe Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci, Ovidiu Ohanesian si Mohamed Munaf, se precizeaza intr-un comunicat publicat pe site-ul organizatiei RSF.
Informatia apare intr-un material prin care se solicita autoritatilor irakiene sa aiba mai mult discernamant, dupa ce cinci jurnalisti au fost arestati in aceasta tara in ultimele doua saptamani.
Potrivit site-ului RSF, Hassan Walid Abdul Wahab, 23 de ani, colaboreaza in mod regulat cu televiziunea germana Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF).
El a fost ridicat de acasa, la 20 aprilie, impreuna cu tatal si doi frati ai sai, care nu lucreaza in presa. Un apropiat al familiei a declarat ca politia a pretextat ca exista o legatura intre cameraman si rapitorii jurnalistilor romani si ai ghidului lor.
Pe 26 aprilie, ca urmare a cererilor repetate ale apropiatilor celor arestati, politia a fixat o cautiune de 10.000 dolari americani, potrivit RSF.

Cinci jurnalisti incatusati sub diverse pretexte

Contactati de Mediafax, reprezentantii RSF au declarat ca "pastreaza rezerve fata de motivul invocat de politie pentru arestarea cameramanului".
"Politia din aceasta tara cauta tot timpul pretexte pentru arestarea anumitor jurnalisti.
De data aceasta a fost folosita situatia jurnalistilor romani", au declarat reprezentantii RSF.
Organizatia de aparare a presei isi exprima ingrijorarea pentru arestarea in Irak a cinci jurnalisti in ultimele doua saptamani.
Este vorba despre Hussein Al Shimari, reporter al televiziunii prin satelit Al-Diyar, suspectat de colaborare cu insurgentii; Ayad Al-Tamimi, redactor-sef al cotidianului Sada Wasit de la Kawit, si jurnalistul Ahmed Mutare Abass, arestati pentru calomnie; Nabil Hussein, cameraman al agentiei Reuters, impotriva caruia politia nu a precizat nici o acuzatie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.